Klimaateconomie is het antwoord op deze crisis
OpinieAls de opwarming van de aarde niet beperkt blijft tot 1,5 graden zal de economische schade enorm zijn. Veel ernstiger dan wat Covid-19 inmiddels aanrichtte, aldus bestuurders van vijf milieuorganisaties.
De noodzaak om klimaatverandering te stoppen neemt dagelijks toe. Als het niet lukt om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken, zal de maatschappelijke en economische schade astronomisch zijn.
Belastinggeld besteden aan sectoren waar we afscheid van nemen, is zond
Een veelvoud van de verwoesting die Covid-19 teweegbracht. Om de coronaschade te verzachten, werkt het kabinet aan een nationaal economisch herstelpakket voor Prinsjesdag. Een groot aantal wetenschappers en instituten benadrukten de afgelopen maanden dat er alleen sprake is van effectief crisisherstel als we fors investeren in duurzaamheid. Vijf grote Nederlandse milieuorganisaties roepen het kabinet op deze waarschuwing ter harte te nemen. Investeer in een groene economie en verspil niet langer belastinggeld aan verouderde, op fossiele energie gebaseerde sectoren.
Wereldwijd, ook bij ons, pleiten economen ervoor om de enorme bedragen die in herstelfondsen worden gestort, te laten bijdragen aan het bestrijden van klimaatverandering en herstel van biodiversiteit. De Nederlandsche Bank, maar ook topeconomen van ABN Amro en de Rabobank onderstrepen de economische noodzaak van die koppeling. Belastinggeld besteden aan fossiele sectoren waarvan we afscheid moeten nemen, is zonde. Dit kan beter in klimaatoplossingen en duurzame banen gestoken worden. Steun aan KLM is een voorbeeld van hoe het niet zou moeten: miljarden euro's voor een fossiel bedrijf zonder daar groene voorwaarden aan te verbinden. Nederland kan haar economie op een verantwoorde en klimaatbestendige manier herstellen. Er zijn genoeg voorbeelden van investeringen te bedenken die de economie en het klimaat gelijktijdig ten goede komen. Isolatie van huizen blijft nu bijvoorbeeld achter, terwijl er veel energiebesparing te behalen is. Investeer grootschalig in woningisolatie en maak het financieel mogelijk voor iedereen, zodat niemand nog zal weigeren. Zowel de huishoudens als de getroffen bouwsector profiteren daar onmiddellijk van.
En hoeveel geschikte daken liggen er niet braak voor zonnepanelen? Investeer daarin, en help zo de installatiebranche weer op gang. Nu we in de toekomst meer thuis werken zijn de miljarden voor snelwegen niet meer in die mate nodig. We kunnen in plaats daarvan versneld investeren in goede fietspaden en stallingen. En laten we juist nu investeren in natuur-inclusieve kringlooplandbouw waarbij boeren met minder dieren een goede boterham verdienen. Dit is voor de samenleving en economie hét moment om de bakens te verzetten.
Prinsjesdag wordt sober, daar is geen ontkomen aan. Maar kies dan voor een klimaateconomie, met investeringen die de aanpak van de klimaatcrisis versnellen en onze natuur de ruimte geven. Zo kiezen we voor de toekomst.
Rob van Tilburg, Natuur & Milieu, Faiza Oulahsen, Greenpeace, Freek Kallenberg, Milieudefensie,WernerSchouten, De Jonge Klimaatbeweging en Annie van de Pas, Natuur-en Milieufederaties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5
Waarom de jarige iPhone hoop biedt voor de volgende 15 jaar
De iPhone bestaat vijftien jaar en dat is een ode waard, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
Opinie
Snelle oplossingen zijn er niet in stikstofcrisis
De stikstofcrisis is een systeemprobleem van de hele samenleving. Kortetermijnoplossingen - de last naar de boer doorschuiven - keren als een boemerang naar ons terug, stelt filosoof André Nusselder. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Opinie
Misschien is de natuur straks wel klaar met ons
De natuur kan zonder ons voortbestaan, maar wij niet zonder de natuur. Laat dus het jij-bakken varen, stelt Annie van der Pas, netwerkdirecteur van de Natuur en Milieufederaties, en kies een gezamenlijk perspectief.
-
PREMIUMColumn
Dik 30 graden maar er mocht niemand meer het zwembad in
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
17
Rekeningrijden pakt oneerlijk uit voor lagere inkomens
Dat automobilisten meer gaan betalen voor het gebruik van hun auto en minder voor het bezit ervan, is een prima principe. Maar de manier waarop het kabinet nu het al zo vaak mislukte rekeningrijden-project wil invoeren, pakt oneerlijk uit voor lagere inkomens, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.