Klimaateconomie is het antwoord op deze crisis
OpinieAls de opwarming van de aarde niet beperkt blijft tot 1,5 graden zal de economische schade enorm zijn. Veel ernstiger dan wat Covid-19 inmiddels aanrichtte, aldus bestuurders van vijf milieuorganisaties.
Delen per e-mail
De noodzaak om klimaatverandering te stoppen neemt dagelijks toe. Als het niet lukt om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken, zal de maatschappelijke en economische schade astronomisch zijn.
Belastinggeld besteden aan sectoren waar we afscheid van nemen, is zond
Een veelvoud van de verwoesting die Covid-19 teweegbracht. Om de coronaschade te verzachten, werkt het kabinet aan een nationaal economisch herstelpakket voor Prinsjesdag. Een groot aantal wetenschappers en instituten benadrukten de afgelopen maanden dat er alleen sprake is van effectief crisisherstel als we fors investeren in duurzaamheid. Vijf grote Nederlandse milieuorganisaties roepen het kabinet op deze waarschuwing ter harte te nemen. Investeer in een groene economie en verspil niet langer belastinggeld aan verouderde, op fossiele energie gebaseerde sectoren.
Wereldwijd, ook bij ons, pleiten economen ervoor om de enorme bedragen die in herstelfondsen worden gestort, te laten bijdragen aan het bestrijden van klimaatverandering en herstel van biodiversiteit. De Nederlandsche Bank, maar ook topeconomen van ABN Amro en de Rabobank onderstrepen de economische noodzaak van die koppeling. Belastinggeld besteden aan fossiele sectoren waarvan we afscheid moeten nemen, is zonde. Dit kan beter in klimaatoplossingen en duurzame banen gestoken worden. Steun aan KLM is een voorbeeld van hoe het niet zou moeten: miljarden euro's voor een fossiel bedrijf zonder daar groene voorwaarden aan te verbinden. Nederland kan haar economie op een verantwoorde en klimaatbestendige manier herstellen. Er zijn genoeg voorbeelden van investeringen te bedenken die de economie en het klimaat gelijktijdig ten goede komen. Isolatie van huizen blijft nu bijvoorbeeld achter, terwijl er veel energiebesparing te behalen is. Investeer grootschalig in woningisolatie en maak het financieel mogelijk voor iedereen, zodat niemand nog zal weigeren. Zowel de huishoudens als de getroffen bouwsector profiteren daar onmiddellijk van.
En hoeveel geschikte daken liggen er niet braak voor zonnepanelen? Investeer daarin, en help zo de installatiebranche weer op gang. Nu we in de toekomst meer thuis werken zijn de miljarden voor snelwegen niet meer in die mate nodig. We kunnen in plaats daarvan versneld investeren in goede fietspaden en stallingen. En laten we juist nu investeren in natuur-inclusieve kringlooplandbouw waarbij boeren met minder dieren een goede boterham verdienen. Dit is voor de samenleving en economie hét moment om de bakens te verzetten.
Prinsjesdag wordt sober, daar is geen ontkomen aan. Maar kies dan voor een klimaateconomie, met investeringen die de aanpak van de klimaatcrisis versnellen en onze natuur de ruimte geven. Zo kiezen we voor de toekomst.
Rob van Tilburg, Natuur & Milieu, Faiza Oulahsen, Greenpeace, Freek Kallenberg, Milieudefensie,WernerSchouten, De Jonge Klimaatbeweging en Annie van de Pas, Natuur-en Milieufederaties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FRANK IN QUARANTAINE
Ik moet zeggen: AstraZeneca, ik zou nog geen tweedehandsauto van ze kopen
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 385. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Opinie
Verlicht druk jeugdzorg en investeer in preventie
Sinds gemeenten in 2015 zelf verantwoordelijk werden gaat het niet goed met de jeugdzorg. Ja, er is meer geld nodig. Maar mét een plan dat onderbouwd is, stelt Paul van der Velpen. En aandacht voor preventie. -
5
Reacties op toegangstesten: ‘Dat worden wel drie heel dure dagen’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die zaterdag 10 april in de krant verschenen over onder meer het AstraZeneca-vaccin en evenementen met toegangstesten. -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
Commentaar
Het was dus toch Mark Rutte
Een politicus die na twee weken iets belangrijks niet meer weet óf daarover liegt - en niet voor het eerst - is dat nog de man die een nieuw kabinet kan vormen en het vertrouwen kan herstellen, vraagt Hans Nijenhuis in dit commentaar.
-
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’ -
6
Reacties op de kabinetsformatie: ‘Volgens mij heeft iedereen in Den Haag boter op het hoofd’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die dinsdag 6 april in de krant verschenen over onder meer de kabinetsformatie en de reconstructie van de schietpartij in Alphen aan de Rijn, die tien jaar geleden plaatsvond. -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil.