Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Maken vaccin tegen coronavirus mag geen verdienmodel worden

OpinieDe Amerikaanse president Trump wil namens de VS een Duits bedrijf dat een coronavaccin ontwikkelt, opkopen. Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer en Maarten Hijink, Tweede Kamerlid voor de SP, vinden dat hier een stokje voor gestoken moet worden.

Afgelopen weekend kwamen verontrustende berichten naar buiten over de poging van de Amerikaanse president Trump om het coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac exclusief op te kopen voor de VS. Er zou zelfs sprake zijn van een overname.

Als samenleving zijn we veel te afhankelijk van farmaceuten, die met publiek geld ontwikkelde geneesmiddelen met torenhoge winsten verkopen. De regering heeft nu de taak te zorgen voor een betaalbaar en toegankelijk vaccin. Voorkom daarom dat farmaceuten cashen via de coronacrisis. Wat publiek is bedacht en betaald, moet publiek blijven.

CureVac is niet het enige bedrijf dat onderzoek doet naar een oplossing voor de coronacrisis. Op eigen bodem boekten het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht onlangs succes met de ontdekking van een antilichaam tegen Covid-19 dat kan leiden tot een medicijn tegen de infectie. Dergelijk onderzoek is van direct belang voor de publieke gezondheid en er zijn investeringen mee gemoeid waar we met z'n allen voor betalen.

Farmaceutische bedrijven staan al in de rij om het patent voor een vaccin op te kopen om dit vervolgens met een hoge prijs in de markt te zetten. Maar de opbrengsten van deze investeringen mogen niet in private zakken verdwijnen.

Quote

De regering heeft de taak te zorgen voor een betaalbaar, toeganke­lijk vaccin

Zeker in tijden van crisis moet ons gezamenlijke publieke belang worden afgedwongen. Onze regering moet daadkracht tonen en zo snel mogelijk met maatregelen komen om te voorkomen dat een farmaceut een monopolie kan verkrijgen op een levensreddend vaccin.

Er zijn verschillende maatregelen mogelijk. Zo kun je denken aan het verbieden van private verkoop van onderzoeksresultaten door universitaire centra. Maar ook het tijdelijk opzijzetten van het patentrecht, afspraken maken met de industrie om woekerprijzen tegen te gaan en dwanglicenties voor het produceren van een middel behoren tot de mogelijkheden. Het liefst in samenwerking met andere landen. Het is in het belang van onze gezondheid dat we het coronavirus gezamenlijk bestrijden. Toegankelijkheid voor enkelen, farmaceuten met woekerwinsten en het 'America First'-denken van Trump helpen hier niet bij. Bij de coronacrisis kijkt iedereen naar de overheid die de leiding moet nemen.

Voortouw

Ook op het terrein van het ontwikkelen van behandelingen tegen het coronavirus dient de overheid het voortouw te nemen. Het moet koste wat het kost voorkomen worden dat farmaceuten van deze crisis een verdienmodel maken over de ruggen van patiënten.

De behandeling van patiënten die zijn besmet met het coronavirus en effectieve vaccins moeten voor iedereen beschikbaar zijn. In deze crisis moet de overheid laten zien wat ze waard is.

Lilian Marijnissen is fractievoorzitter van de SP, Maarten Hijink is Tweede Kamerlid voor de SP.