Volledig scherm
© ANP

Neem aanwijzingen in acht, maar speel buiten

OpinieBuitenspelen blijft belangrijk voor kinderen, ook in dit coronatijdperk, stelt Dave Ensberg. Thuis achter een beeldscherm zitten levert meer schade op. Wees creatief, verzin spelletjes met weinig fysiek contact.

Spelen, dat doen kinderen in elke cultuur. Vooral buitenspelen draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling, saamhorigheid, lichamelijke gezondheid en creativiteit. Maar zoals kinderen zelf liever zeggen: spelen is gewoon leuk!

Quote

Maak van 2020 het jaar van het spelende kind in het post-coronatijd­perk

Ook in oorlogstijd of in het huidige coronatijdperk willen kinderen niets liever dan lekker buitenspelen. Zeker nu, met gesloten scholen en sportclubs, is de kans op verveling groot. En wat doe je dan? Naar buiten! Maar we moeten niet naïef zijn over buitenspelen op dit moment, het is immers niet zonder gevaren. 'Let een beetje op elkaar', zei premier Rutte in zijn tv-toespraak terecht. Dus ook: letten op onze buitenspelende kinderen. De slogan van Jantje Beton is 'Stop nooit met spelen!' Toch hebben we recent alle door vrijwilligers beheerde speeltuinen opgeroepen de deuren te sluiten.

Vanuit mijn rol ben ik ook bestuurder van de branchevereniging van speeltuinorganisaties (NUSO) en heb ik onze leden geadviseerd dezelfde lijn te volgen als scholen. In onze speeltuinen, met 11.000 vrijwilligers en acht miljoen jaarlijkse bezoekers, kunnen op een zonnige dag tientallen en in sommige speeltuinen honderden kinderen en ouders gelijktijdig samenzijn. Maar nu scholen dicht zijn, is er kans op aanzuigende werking. Zolang ze gezond zijn en geen symptomen vertonen, kunnen ze volgens het RIVM prima spelen. Met onderlinge afstand en niet in een groep. Dat is in een speeltuin echter lastig. Vandaar het verstrekkende advies aan onze leden die zich normaal zo inzetten. Maar dit zijn geen normale tijden. We kunnen nu geen risico nemen op meer besmettingen en slachtoffers. Zoals de premier zei: we kunnen deze immense opgave alleen realiseren met álle Nederlanders. Dus ook kinderen en hun ouders. Laten we kinderen bijbrengen hoe ze juist nu verantwoord kunnen buitenspelen, zonder hun speellust in te dammen. Ik zie juist kinderen liever méér dan minder buitenspelen.

Voor de coronacrisis speelde 15 procent van de kinderen nooit buiten. Door games en andere bezigheden met een beeldscherm. Ik huiver bij de gedachte van kinderen achter een spelcomputer, met overgewicht en andere gezondheidsklachten tot gevolg. Als de huidige generatie over tien jaar terugdenkt aan dit historische jaar, wil ik ze dat het ook gaat om prachtige buitenspeelmomenten. Met nieuwe spelletjes zonder veel fysiek contact. Tikkertje zonder aanraken. De wedergeboorte van het stoepranden, busjetrap, busjekruit en steltlopen.

Laten we van 2020 het jaar maken van het spelende kind in het post-coronatijdperk. En zodra het weer kan, vieren we in alle speeltuinen vrijheid en gezondheid met een extra Nationale Buitenspeeldag. Want buitenspelen hoort bij de mens, het leven en dus bij onze toekomst. Met of zonder corona: stop nooit met spelen! 

Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder Jantje Beton en NUSO.