Neem huiselijk geweld serieus en kom in actie
OpinieGeweld tegen kinderen en partners neemt sinds de coronamaatregelen toe. Kirsten van den Hul, Mariëlle Dekker, Anke van Dijke, Esmé Wiegman en Nicole van Gelder vragen het kabinet in actie te komen .
Delen per e-mail
Hoe erg moet het worden voor ik hulp krijg? Moet ik eerst een kop de krant of een cijfer in een statistiek worden? Waar kan ik terecht als alle deuren gesloten zijn?
Slachtoffers van 'huiselijk' geweld zijn de wanhoop nabij, opgesloten met een gewelddadige vader, moeder of partner. Voor veel slachtoffers wordt het er sinds de eerste lockdown niet beter op. Want ook al blijft het aantal meldingen bij Veilig Thuis (voor ondersteuning bij huiselijk geweld, red,) stabiel, toch lijkt geweld tegen kinderen en tussen partners sinds de coronamaatregelen wel degelijk toe te nemen én te verergeren.
Het aantal kinderen dat slachtoffer werd van mishandeling of verwaarlozing of dat thuis getuige was van geweld, was tijdens de eerste lockdown al ruim twee keer groter dan daarvoor, zo bleek uit Leids onderzoek. De Kindertelefoon staat roodgloeiend, crisisdiensten lopen over en wachtlijsten groeien met de dag. Terwijl kwetsbare kinderen lang niet altijd de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Zorg voor adequate zorg en opvang van kinderen in kwetsbare thuissituaties
En ook slachtoffers van partnermishandeling moeten vaak maanden wachten op hulp. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Gemiddeld melden slachtoffers van partnergeweld zich pas na het 33ste incident. Bovendien gaat in meer dan de helft van de gezinnen het geweld ná de melding gewoon door.
En dat blijft niet zonder gevolgen; gemiddeld wordt in Nederland elke tien dagen een vrouw vermoord door haar partner of ex. In elke klas zit gemiddeld één kind dat opgroeit in een onveilig gezin. Dat zijn cijfers die we nooit normaal mogen vinden. Het is daarom de hoogste tijd dat het kabinet deze onzichtbare slachtoffers van de lockdown eindelijk serieus neemt. Onze oproep aan het kabinet: kom in actie, voor het te laat is.
Zet de aanpak van 'huiselijk' geweld bovenaan de agenda. Juist nu. Maak het melden van en hulp vragen bij geweld makkelijker. Benadruk dat 'blijf thuis' niet geldt voor wie thuis niet veilig is. Verlies gezinnen niet uit beeld door ze proactief te volgen, juist nu de deuren gesloten zijn. Zet welzijnswerkers en buurtsportcoaches in om wekelijks contact met kwetsbare kinderen te houden.
Zorg voor adequate opvang van middelbare scholieren in kwetsbare thuissituaties. Bied financiële ondersteuning aan organisaties die door de toenemende hulpvragen via bijvoorbeeld chatfuncties tijdelijk hogere kosten hebben. Zorg dat politie en scholen elkaar snel laten weten welke kinderen extra zorg en aandacht nodig hebben.
Investeer in voldoende noodopvangcapaciteit, en pak eindelijk die wachtlijsten aan. Slachtoffers van geweld achter de voordeur hebben geen tijd om te wachten.
Kirsten van den Hul is Tweede Kamerlid PvdA; Mariëlle Dekker is directeur Augeo Foundation; Anke van Dijke lid van de Raad van Bestuur Fier; Esmé Wiegman is directeur van Valente; Nicole van Gelder is onderzoeker partnergeweld (safewomen.nl, Radboudumc).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FRANK IN QUARANTAINE
Ik wachtte de hele dag op telefoontje dat mijn vaccinatie niet door zou gaan
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 389. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Huizencrisis kent juist veel winnaars
Dat de huizenmarkt op slot zit, is een wijdverspreid misverstand. In het afgelopen ‘coronajaar’ werden meer woningen verkocht dan ooit in Nederland. En jongeren komen niet meer aan een huis? Velen niet nee, maar een deel drijft de prijzen juist op. -
De vaccinatie-oproep is binnen, maar ik voel me kwetsbaarder dan ooit
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 384. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUMKoken & eten
Zijn asperges lustopwekkend? Vijf feiten en fabels over het witte goud
Bij sommige boeren vind je ze al, maar donderdag begint het aspergeseizoen echt. Dan zijn we weer even in de ban van de groente waarover veel mythes bestaan. -
PREMIUMTechnische Dienst
‘Met deze techniek had een drama als Pukkelpop wellicht voorkomen kunnen worden’
Sociale media staan vol met een schat aan informatie. Veel meer dan grappige kattenfilmpjes en foto’s van foodporn. Met de juiste voelsprieten zijn snel en accuraat data te vinden die de wereld een stuk prettiger en veiliger kunnen maken. Die voelspriet heet PublicSonar.
-
commentaar
Zelfbeheersing is niet onze sterkte eigenschap blijkt in deze pandemie
Terwijl bijvoorbeeld Frankrijk de coronamaatregelen aanscherpt, zwelt hier de roep aan om die juist te versoepelen. Burgemeesters willen dat het kabinet de horeca toestaat de terrassen weer te openen. Maar we zien op Curaçao dat er niet veel voor nodig is om de boel uit de hand te laten lopen. -
PREMIUMcolumn
Glashard ontkennen, maar Ruttes neus groeit net zo hard als die van Pinokkio
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
20
Reacties op opiniestuk over kiezersbedrog: ‘Rutte kan geen premier meer worden’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 12 april in de krant verschenen over onder meer de versoepelingen en kiezersbedrog.