Nepnieuws is een gevaar dat ook ons land bedreigt
OpinieVrijheid van meningsuiting is niet meer een vanzelfsprekendheid, stelt Shula Rijxman, voorzitter van de NPO. Serieuze media worden weggezet als fake en de vraag is: hoelang kunnen wij nog tegendruk bieden aan deze bewegingen?
We herdenken komend jaar 75 jaar vrijheid. En daarmee 75 jaar persvrijheid. Die vrijheid is helaas geen vanzelfsprekendheid meer in een aantal nabije landen.
Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van pers zijn in Nederland grondrechten waar we trots en heel zuinig op moeten zijn. Maar we worden als samenleving kwetsbaar als het tegenargument niet meer wordt gehoord en de feiten stelselmatig worden ontkend. Het opzettelijk verstrekken van desinformatie heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting. De noodzaak groeit om met evenveel kracht en in volstrekte onafhankelijkheid de feiten daar steeds tegenover te stellen. Daar vecht ik voor.
De noodzaak groeit om de feiten hier tegenover te stellen, daar vecht ik voor
Onze open democratieën lopen geleidelijk gevaar door de verspreiding van desinformatie en nepnieuws. We kunnen daar niet van wegkijken. In Polen is de onafhankelijke publieke omroep aan banden gelegd. De Poolse NPO is daar een staatsomroep geworden. Polen is lid van de EU. In Engeland is er door een feitelijk onjuiste socialemediacampagne nu al drie jaar diepe verdeeldheid. Dat is een buurland van ons. In de VS pompt de president naar hartenlust berichten rond via Twitter en hij zet serieuze media weg als fake. Is dit ons voorland? Hoelang zijn wij in Nederland nog in staat om tegendruk te bieden? Hoelang kunnen we alle inwoners nog voorzien van onafhankelijke journalistiek, satire en educatieve programma's?
Hoewel minister Ollongren onlangs vaststelde dat het bewust verspreiden van desinformatie hier niet op grote schaal voorkomt, maak ik me daar als voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep wél zorgen over. We mogen er onze ogen niet voor sluiten. We zien de stijgende populariteit van propagandazenders en invloedrijke YouTube-kanalen. We zien de ontregelende impact van sociale media, door gebruik van slimme algoritmes, en haatcampagnes.
Daardoor vertroebelt het zicht op de feiten. Groepen mensen komen in gesloten bubbels, waardoor zij de andere kant van het verhaal niet meer horen. Dat leidt tot verharding en polarisatie, tot intolerantie en uiteindelijk uitsluiting van de onafhankelijke media of zelfs sluiting van publieke nieuwszenders.
Een antwoord is niet eenvoudig. We zullen samen op zoek moeten. De NPO organiseert daarom een congres. Waar we samen met omroepen, nieuwsmedia, deskundigen en wetenschappers zoeken naar antwoorden op die nieuwe technieken en internationale machtsconcentraties. Samen met het publiek en vanuit alle denkstromingen willen we onderzoeken hoe we antwoorden kunnen geven.
Hoe gaan we om met aantoonbaar verdraaide werkelijkheden? Dat is de publieke taak die we als serieuze media hebben, cruciaal voor het behoud van onze vrijheid van pers en meningsuiting én voor het behoud van onze open en tolerante democratie.
Shula Rijxman is voorzitter vande NPO.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
31
Als twee landen over hun schaduw heen stappen, wordt de wereld een beetje lichter
Ze zijn moeilijk vergelijkbaar, maar in Duitsland en Oekraïne vielen deze week beslissingen die een klein beetje hoop geven, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
21
Maak van geschiedenis een verplicht vak
Historisch besef is essentieel voor een goed functionerende maatschappij. Alle reden om van geschiedenis een verplicht vak te maken, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma. -
PREMIUMColumn3
Voor alle boomers die nu gaan gillen dat er tegenwoordig niks meer mag: geef gerust complimentjes
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
21
Reacties op nieuw brood maken van oud brood: ‘Is het niet eenvoudiger om minder brood te bakken?’
‘Iedere dag worden er 700.000 broden te veel gebakken en wat mooi dat er nu bakkers zijn die inzien dat dit zonde is’ en ‘De overheid zou het belang moeten inzien van preventieve gezondheidszorg door het stimuleren van biologische landbouw en fruitteelt’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van woensdag 18 januari verschijnen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
-
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Opinie
In armere, ongezondere wijken voel je in elk geval even geen stress als je rookt
De Kankeratlas maakt grote verschillen in gezondheid zichtbaar tussen de arme en rijke wijken in Nederland. Een wijkgerichte aanpak waarvoor sommige politici pleiten, zal de gezondheidskloof niet dichten, stelt Wanda de Kanter. Alleen de rijksoverheid lukt dat.