Volledig scherm
© AFP

Nodig Jezidi's uit, zodat ze gepaste hulp krijgen

OpinieNederland, ooit gastvrij en ruimdenkend, stelt zich steeds vaker hardvochtig op tegen vluchtelingen, zien Brenda Stoter Boscolo, auteur, en Tineke Ceelen, directeur van de Stichting Vluchteling. Met name Jezidi's verdienen hulp, vinden zij.

Ankie Broekers-Knol vindt dat Nederland goed moet nadenken hoeveel migranten ons land kan dragen.

De staatssecretaris heeft het dan niet over kennismigranten of mensen uit Oost-Europa die hierheen komen om onze hotelbedden op te schudden en onze vloeren te dweilen, maar over mensen die veiligheid en ‎een nieuw bestaan zoeken.

Het is eerder gezegd: Nederland vangt nauwelijks mensen op, vergeleken met de landen die de fameuze 'opvang in de regio' voor hun rekening nemen. Libanon, Turkije en Colombia zijn voorbeelden van landen die pas écht ontwricht raken door de grote aantallen vluchtelingen.

Op Nieuwjaarsdag ontvingen wij een foto uit een vluchtelingenkamp voor Jezidi's in Irak. Barfi en haar twee zoontjes kijken ons ernstig aan. Vorig jaar leerden we hen kennen, net teruggekeerd na vijf jaar gevangenschap bij IS. Ze werden op slavenmarkten verkocht, hun laatste eigenaar was een Rus. De jochies spraken Russisch en waren volkomen onhandelbaar. Ze beten hun moeder, smeten met spullen en bekrasten muren. Het directe resultaat van opgroeien zonder liefde, je eigen moeder mishandeld zien worden en nauwelijks te eten krijgen.

Barfi, zelf ook ernstig getraumatiseerd, was radeloos op zoek naar haar echtgenoot. Inmiddels beseft zij dat haar man hoogstwaarschijnlijk vermoord is door IS-extremisten. Met haar kinderen gaat het helaas niet beter dan in die eerste dagen na terugkeer.‎

Adequate psychische hulp is er niet. Niet voor Barfi en haar kinderen, en evenmin voor de duizenden andere Jezidi's die, zonder uitzicht op een normaal bestaan, in tenten in het noorden van Irak wonen. Ook alle andere vormen van hulp schieten dramatisch tekort.

Quote

Nederland dreigde alleen­staan­de Jezidi-jon­gens uit te zetten naar kampen

Zelfmoord is een toenemend probleem, net als ernstige psychische problematieken. Duitsland, Frankrijk, Canada en Australië nodigden een grote groep Jezidi's uit om behandeld te worden voor trauma's en een nieuw leven op te bouwen.

Nederland dreigde alleenstaande Jezidi-jongens uit te zetten naar de eerder genoemde kampen. Die zijn tenslotte hun nieuwe thuis geworden, redeneerde (toen) staatssecretaris Harbers. Adequaat ingrijpen van asieladvocaten voorkwam deze hardvochtige uitzettingen.

Ons ooit zo gastvrije Nederland hanteert steeds vaker een harde, egoïstische en onverschillige retoriek over kwetsbare mensen. Gelukkig zegt Broekers-Knol óók dat ze het belangrijk vindt dat Nederland opvang biedt aan vluchtelingen die bescherming nodig hebben.

Mogen we haar vragen te laten zien dat dit geen holle woorden zijn? Nodig net als andere landen Jezidi's uit, zodat we hen hier kunnen helpen de onvoorstelbare wreedheden die hun overkwamen, te verwerken. Dat zou nog eens stoere verkiezingspropaganda zijn.‎

Brenda Stoter Boscolo is auteur van 'Het vergeten Volk', over de genocide op Jezidi's, Tineke Ceelen is directeur van Stichting Vluchteling.