Oerbos verdwijnt voor Nederlandse biomassa
OpinieEr ging een brandbrief van 65 natuurorganisaties naar minister Wiebes om te bewerkstelligen dat subsidies voor biomassa worden afgebouwd. 'De afname van oerbos door kaalkap in Estland is nu al 14 procent’.
Delen per e-mail
Twee weken geleden stuurden wij, namens 65 natuurorganisaties uit binnen- en buitenland en ruim 22.000 Nederlanders, een brandbrief naar minister Wiebes om het afbouwpad voor subsidies voor biomassa te concretiseren.
Hierin stelden wij dat 'Nederlandse stimuleringssubsidies misstanden in het buitenland veroorzaken'.
Graanul Invest, Europa's grootste houtpelletproducent, reageerde middels brieven naar de pers en naar ondergetekenden.
Ook sprak Raul Kirjanen, ceo van deze multinational, zich uit in een landelijk Ests radio-interview. Graanul is verbolgen over de uitspraken met betrekking tot corruptie en beschuldigt de ondertekenaars van leugens.
Hoewel niemand door ons specifiek werd beschuldigd, voelen wij ons nu toch genoodzaakt onze uitspraken over misstanden te onderbouwen met enkele feiten.
Liegen
Zonder subsidie van de overheid is het snel gedaan met die honger naar hout
Graanul zegt in het radio-interview: 'Liegen over de huidige situatie in de buitenlandse media is iets dat het steeds moeilijker maakt om met mensen aan tafel te zitten'. Maar illegale kaalkap en het kappen van oerbossen voor Nederlandse biomassa is geen fake news. In Estland bedraagt de afname van het areaal oerbossen in het laatste decennium maar liefst 14 procent als gevolg van de intensieve houtkap.
De vliegende eekhoorn, het auerhoen, de zwarte ooievaar en honderden mossen en schimmelsoorten worden hierdoor in hun voortbestaan bedreigd. Geschat wordt dat elk jaar ongeveer 55.000 vogelparen verloren gaan in de Estse bossen.
In de afgelopen tien jaar zijn houtkapvergunningen afgegeven voor ruim 80.000 hectare binnen Natura 2000-gebieden, zonder dat de verplichte beoordeling en handhaving van houtkap in het Natura 2000-netwerk wordt nageleefd. Uiteraard begrijpen wij dat de brandbrief en ons verzoek aan de minister om de subsidies voor biomassaverbranding af te bouwen, reden is voor zorg in de biomassa-industrie.
Immers, zonder deze overheidssubsidies is het snel gedaan met de honger naar hout door onze Nederlandse energiebedrijven.
De enige weg
Toch denken wij dat deze aanpassing in zowel het Nederlandse subsidiebeleid als in het akkoord van Parijs de enige weg voorwaarts is, in het licht van de urgentie van de opwarming van de aarde, de zorg voor de wereldwijde biodiversiteit en de gezondheid van onze bevolking.
Bossen verbranden draagt bij aan economische voorspoed voor enkelen, maar verslechtert het welzijn voor de rest van de ons. Politiek en bedrijfsleven moeten hiermee in het reine komen of anders zichzelf opheffen.
Dr. Fenna Swart is voorzitter van het Comité Schone Lucht, drs. Maarten Visschers is van Leefmilieu en drs. Johan Vollenbroek is voorzitter van Mobilisation for the Enviroment.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Het ijs in Heerenveen bleek een politiek mijnenveld
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Opinie
Geestelijke gezondheid belangrijkste bij leerling
Momenteel voert Amsterdam UMC een onderzoek uit onder meer dan duizend leerlingen. Voorlopige resultaten laten zien dat maar liefst 98 procent van hen sociaal-emotionele vaardigheden belangrijk vindt voor zijn of haar toekomst. 90 procent van de leerlingen vindt dat er op school meer aandacht moet worden besteed aan het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden. -
PREMIUMInterview
Fidan Ekiz: ‘Hád ik maar eitjes ingevroren. Er rust een taboe op, daar moeten we vanaf’
Vroeger kon journalist Fidan Ekiz zichzelf gek maken met gedachtes. Nu is er een zoon, een talkshow, meer rust en vertrouwen. Ondanks felle kritiek blijft ze zich uitspreken. ,,Ik zal me nooit laten tegenhouden door reacties op social media.’’ Maar het kan soms genuanceerder, vertelt ze deze week in het Magazine. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Opinie
Niet de mensen in Rotterdam zijn kwetsbaar, maar de hele samenleving is kwetsbaar
In enkele tientallen jaren hebben Nederlanders allerlei rechten en bescherming verloren en daardoor is de positie van veel mensen verzwakt, constateert SP-gemeenteraadslid in Rotterdam Aart van Zevenbergen. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMangela kijkt tv
Married at first sight moet dringend op zoek naar mensen die écht willen
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.