Ondernemers, dit is het moment voor scholing
OpinieDe overheid presenteert deze week een tweede steunpakket om de crisis door te komen. Bedrijven doen er goed aan nu te investeren in ontwikkeling en bijscholing, stellen Ilse Matser en Hans Bieheuvel.
Delen per e-mail
Liefst 69 procent van alle bedrijven in Nederland zijn familiebedrijven. Veel worden hard getroffen door de coronacrisis. We weten van de vorige crisis dat familiebedrijven een stabiliserende factor zijn in de economie.
Het is belangrijk dat de overheid snel een noodpakket heeft opgezet
Ze hebben vaak meer vet op de botten en zijn stevig gefinancierd, mede door eigen kapitaal in het bedrijf. Maar als deze bedrijven geen omzet meer hebben, balanceren ook zij snel op de rand van de afgrond. Wat moet er gebeuren om deze bedrijven te behouden? Het is belangrijk dat de overheid in sneltreinvaart een noodpakket heeft opgezet. Nu duidelijk geworden is dat de 1,5 metersamenleving nog wel even blijft, staat de verlenging van de steunmaatregelen op de Haagse agenda. Juist nu is het daarom belangrijk niet te blijven hangen in een crisisreflex, maar ook te kijken naar de lange termijn.
Zet daarom in op het versterken van menselijk kapitaal. Het is belangrijk om nu te investeren in kennis van werknemers en ondernemers. Door bijscholing en ontwikkeling van praktische vaardigheden. Deze inzet en investering zullen ons slimmer uit deze crisis halen. Vaak zeggen bedrijven geen tijd te hebben voor bijscholing en dat begrijpen wij. Natuurlijk blijft nu overleven prioriteit. Maar als er tijd over is, doen ondernemers er verstandig aan te investeren in bijscholing. Goed voor het bedrijf, de werknemer en de Nederlandse economie. Investeren in personeel kunnen ondernemers niet alleen, dit vraagt om afstemming met de aanbieders van opleidingen. Het reguliere beroepsonderwijs, private onderwijsinstellingen maar ook nieuwe initiatieven als de Ambachtsacademie, bieden mogelijkheden. Door meer vraag-gestuurd te werken, kunnen zij opleidingstrajecten aanbieden die het werkveld nu nodig heeft. Daarnaast kan de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt veel beter. Het zou goed zijn als er meer stageplaatsen bij mkb-bedrijven komen. Kleine bedrijven moeten gestimuleerd worden de meerwaarde te zien van nieuwe kennis.
Scholen kunnen hierbij helpen door meer tijd te steken in het zoeken naar kleine bedrijven. Ook is de lesstof vaak snel verouderd. Kijk naar wat het bedrijfsleven nodig heeft en pas vakken daarop aan. Het ministerie van Onderwijs, de Vereniging Hogescholen, de MBO-Raad en de NVAO kunnen hier met ondernemers een doorbraak forceren. Als we de steunmaatregelen omzetten naar investeringen in vaardigheden dan is het nooit weggegooid geld.
Als een bedrijf het toch niet redt, kunnen werknemers makkelijker elders aan de slag. In het beste scenario herstelt de economie snel, mede dankzij de ontwikkelde kennis van werknemers en ondernemers. Kortom, van intelligente lockdown naar een slimme samenleving. Laten we dit samen mogelijk maken.
Ilse Matser is lector Familiebedrijven aan de Hoge School Windelsheim. Hans Biesheuvel is voorzitter van ONL voor Ondernemers Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Reacties op Jort Kelder: ‘Natuurlijk zijn alle VS-heulers verongelijkt over zijn goede vraag’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die zaterdag 9 januari in de krant verschenen over onder meer de toeslagenaffaire en Jort Kelder. -
3
Reacties op aftreden kabinet: ‘Ze wasten hun handen in onschuld’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die dinsdag 19 januari in de krant verschenen over onder meer het aftreden van het kabinet en versplintering in de Tweede Kamer. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn.
-
PREMIUMcolumn
Als de houding van deze generatie politici niet verandert, haalt het vallen van het kabinet niets uit
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
16
Reacties op val kabinet: ‘Nederland moet niet willen dat Rutte kan terugkomen’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 18 januari in de krant verschenen over onder meer de zonneparken en de val van het kabinet. -
PREMIUMcolumn
De aanpak van de pandemie is belangrijk, maar mag niet gebruikt worden als bliksemafleider
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.