Volledig scherm
© ANP XTRA

Ons land is de mondiale drugsschuur geworden

OpinieNederland moet stoppen met het doorgeslagen liberale drugsbeleid, stelt Stieneke van der Graaf, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Er zijn 130.000 verslaafden in ons land. Buurten worden onleefbaar. Lachgas verbieden is een eerste stap.

In een portiek staat een man met een grote fles verslavend lachgas. Hij dealt en gebruikt. Aan een buurtbewoonster die bezorgd is vanwege spelende kinderen, vertelt hij dat hij niet kan stoppen. Hij is verslaafd.

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch luidt de noodklok over de impact van lachgas op zijn stad. Veel gemeenteraden nemen maatregelen. Het is een goede stap lachgas te verbieden. Laat dit een eerste stap zijn in het afschaffen van de liberaliseringsideologie rond drugs. Nederland speelt in de wereld een beschamende rol in de productie en doorvoer van drugs. Drugslabs rond de Belgische grens produceren voor de wereldmarkt. De handel vanuit Nederland heeft een waarde van 18 miljard. De helft van de Europese onlinehandel in heroïne, cocaïne en MDMA komt uit Nederland.

We zijn de drugsschuur van de wereld. De aantrekkingskracht van het snelle geld zuigt kwetsbare jongeren de drugswereld in en heeft een verwoestend effect op hun leven, soms met dodelijke afloop. Een recent rapport over de drugswereld in Amsterdam, De achterkant van Amsterdam, laat zien hoe onze hoofdstad de grip op drugs kwijt is. De impact van drugscriminaliteit is schrijnend. Tegelijkertijd constateert het rapport dat er te lang een tolerante houding is geweest. Drugsgebruik is 'in vergaande mate gedecriminaliseerd en genormaliseerd'. De houding van vrijheid-blijheid is funest.

Elders is de impact ook voelbaar, zie bijvoorbeeld de drugsdumpingen in Gelderland en Brabant. Kwetsbare wijken en gezinnen gaan aan de drugscriminaliteit ten onder.

Quote

Elk jaar sterven er 200 mensen ten gevolge van drugsge­bruik

Drugsgebruik is ook funest. Er zijn 130.000 mensen in Nederland met een verslaving. Elk jaar sterven er 200 mensen ten gevolge van drugsgebruik. Het Trimbos-instituut waarschuwt dat er steeds meer Nederlanders na drugsgebruik in het ziekenhuis belanden en dat er te weinig aandacht is voor het gevaar van drugsgebruik. Schrijnend is dat juist kwetsbare Nederlanders de dupe zijn van de zichzelf toegeeigende vrijheid van de 'grachtengordel'.

De jonge vrouw die haar toekomst verspeelt door drugsgebruik 'omdat het moet kunnen'. Gezinnen die zien dat het gebruik van drugs hun buurt onleefbaar maakt. Korpschef Erik Akerboom zegt terecht dat drugsgebruikers niet in de gaten hebben dat ze extreem geweld in stand houden. Als ik progressieve politici hoor pleiten voor verregaandere regulering of legalisering, dan denk ik aan die gezinnen die kapotgaan door de impact van drugs.

Het verbod op lachgas is daarom broodnodig, maar wat ons betreft een eerste stap. Want er moet meer gebeuren om de gezondheid van Nederlanders te beschermen en criminaliteit en overlast tegen te gaan.

We moeten de komende jaren een einde maken aan het liberale drugsbeleid vanuit het besef dat drugs mensenlevens verwoesten en de samenleving ondermijnen. 

Stieneke van der Graaf is Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.