Ontmenselijkte manier van leven bedreigt ons
OpinieNederland stevent af op een maatschappij waarin 'social distancing' de norm wordt, stelt Emma Westerling. Angst voor 'de ander' die immers drager van het virus kan zijn, en dus vijand. Er dreigt een tweedeling.
De lockdown duurt lang en de rek is er wel uit bij de bevolking. Mensen zijn sociale wezens en willen dus onbekommerd naar buiten, andere mensen zien, op vakantie gaan. Kortom, leven! Wat we echter zien is dat de overheid deze menselijke wensen keer op keer fnuikt. Op betuttelende wijze wordt ons tweewekelijks een piepkleine verlichting geschonken. Vervolgens worden er nog wat lovende woorden over ons uitgestort in de trant van 'u doet het fantastisch' en 'hou vol!' Ook de angst wordt stevig gevoed. We zijn tenslotte 'in oorlog' en de wereld 'zal er nooit meer hetzelfde uitzien'. Terwijl deze angst geen enkele grond meer heeft, zoveel wordt langzamerhand wel duidelijk.
Betuttelend wordt tweewekelijks een kleine verlichting geschonken
Waar die opgeklopte angst uiteindelijk toe zal leiden wordt steeds duidelijker. Wij stevenen af op een maatschappij waarin social distancing de norm wordt; een ontmenselijkte samenleving waarin de 'ander' per definitie de vijand is, want drager van het virus. Hierdoor ontstaat een tweedeling in de maatschappij. Het is geen tweedeling in links-rechts, rijk-arm, zwart-wit, werk-werkloos, maar simpelweg een tweedeling tussen mensen die qua visie ten opzichte van het coronavirus lijnrecht tegenover elkaar staan. De zogenaamde coronadeugers versus de niet-coronadeugers. De 'coronadeugers' zijn ervan overtuigd dat alle maatregelen die door de overheid genomen worden noodzakelijk zijn om de wereld te redden van dit vreselijk gevaarlijke virus.
Het virus moet en zal verslagen worden en men is uit barmhartigheid en mededogen voor de zieken en zwakkeren bereid elk offer te brengen. Zij vinden dat ze het morele gelijk aan hun kant hebben. De 'niet-coronadeugers' zijn ervan overtuigd dat er geen sprake is van een pandemie, dat het virus niet de huidige maatregelen rechtvaardigt, dat een lockdown bovendien zinloos is en nog veel meer levens kost en dat het virus eigenlijk de mortaliteit van een griep niet overstijgt. Maar zij worden door de 'deugers' direct afgeserveerd als keiharde cententellers en complotdenkers.
Wat mij opvalt in mijn directe omgeving is dat ik veel 'niet-deugers' spreek, maar dat zij zich in discussies met vrienden en collega's op de vlakte houden, omdat het uitspreken van je niet-deugende mening direct afgestraft wordt met een totaal sociaal isolement. De schrik zit er dus goed in. Kortom: de twee groepen zullen steeds vijandiger tegenover elkaar komen te staan. De scheiding zal dwars door vriendengroepen en families gaan.
Hoe de overheid hiermee omgaat, is het aloude verdeel en heers. De niet-deugers worden door overheden afgeschilderd als verspreiders van gevaarlijk nepnieuws. De deugers worden gevleid en op een voetstuk gezet ('Fantastisch, wat u met zijn allen doet en opbrengt voor elkaar'). Mensen worden dus tegen elkaar opgezet en de overheden spinnen er (voorlopig) goed garen bij.
Emma Westerling, psychologe, Italië.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUMColumn139
De clowns die in Stroe voor zich lieten klappen, mogen in de toekomst niet klagen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMAngela Kijkt TV37
Stilzwijgend is het stiefkindje van de Nederlandse tv aan een opmerkelijke opmars bezig
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv. -
9
Ook in ons land geven wij als burgers dagelijks de meest persoonlijke gegevens uit handen
Voor we ons verontwaardigen over verregaande controle van burgers door China, is het goed even naar onze eigen instellingen op mobiele apparaten te kijken, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
PREMIUMColumn
Mieke ontving geen grammetje waardering van haar werkgever: ‘Het is beschamend’
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
7
Laat de horeca creativiteit inzetten voor goede sectorplannen
Tijdens de pandemie was de horeca creatief. Laten ze die creativiteit snel inzetten voor goede sectorplannen en stoppen met klagen, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma.