Ontneem reus die fiscus ontwijkt alle voordelen
OpinieTaxigigant Uber ontwijkt belasting via Nederland en Google sluist 128 miljard euro door, ook via ons land. Stop voordelen voor bedrijven met deze praktijken, stellen Paul Tang en Matthijs van Neerbos.
Delen per e-mail
'Uber ontwijkt nog altijd belasting via Nederland', zo onthulde Follow the Money. Afgelopen maand lazen we nog dat Google 128 miljard via Nederland doorsluisde naar belastingparadijs Bermuda.
Het zijn nieuwsberichten die helaas niet meer verrassen, maar dit mag nooit normaal worden. Want het is niet normaal: een verzorgingsstaat voor de multinationals, rauw kapitalisme voor de rest.
Fundament
Verzorgingsstaat van multinationals en rauw kapitalisme voor de rest
Belastingontwijking raakt ons allemaal, omdat belastingontwijking het fundament onder onze pensioenen, onze scholen en universiteiten, onze ziekenhuizen, onze musea en parken wegvreet. Het tast de solidariteit aan die onze samenleving doet functioneren. Want we willen allemaal graag een bijdrage leveren en ons inzetten voor een ander, maar niet als steeds dezelfde kleine, welvarende groep profiteert terwijl de rest de rekening krijgt.
Daarom is het tijd om helder te zijn: als je hier wilt profiteren van onze publieke voorzieningen, dan moet je daar ook aan bijdragen. Geen rechten zonder plichten, en omgekeerd. Die wederkerigheid vinden wij voor mensen heel normaal, maar voor bedrijven geldt onder aanvoering van de neoliberalen al decennia een omgekeerde moraal: hoe meer ze belastingen proberen te ontwijken, hoe lager de tarieven zijn geworden.
De redenering is altijd dezelfde: 'als wij de belastingen voor bedrijven niet verlagen, dan gaan ze ervandoor en ze nemen dan banen en investeringen mee.' Je hoort het de VVD zo zeggen. Zoals antivaxers vertrouwen op het immuunsysteem van anderen, vertrouwen de 'antitaksers' op de bescherming van de neoliberalen.
Maar het klopt niet. Lagere belastingen voor de grote bedrijven en hun rijke eigenaars hebben zich niet vertaald in hogere investeringen en lonen voor ons allemaal. Het vertaalt zich in meer zelfverrijking en hebzucht aan de top. Aan die omgekeerde moraal voor bedrijven moet daarom een einde komen.
Fatsoenlijke bedrijven die zich inzetten voor mens en planeet en die netjes belasting betalen, verdienen meer steun en meer bescherming. Antitaksers verdienen geen steun of belastingkorting, maar juist straf. Wanneer een bedrijf niet wil vertellen hoeveel winst per land het behaalt en hoeveel winstbelasting per land het betaalt, dan komt het niet meer in aanmerking voor subsidies, aanbestedingen en fiscale voordelen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die weigeren zich erbij neer te leggen dat slechts een kleine groep profiteert van de welvaart terwijl zijzelf, en de planeet, de rekening krijgen.
Gelukkig valt er wat te kiezen 17 maart. Tijd voor een verzorgingsstaat voor ons allemaal, waar multinationals als Uber en Google eerlijk aan bijdragen.
Paul Tang is Europarlementariër voor de PvdA. Matthijs van Neerbos is kandidaat-Kamerlid voor de PvdA.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6
Reacties op volle parken: ‘Ik erger me dood aan de verwende, onopgevoede jeugd’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 26 februari in de krant verschenen over onder meer de kritiek op Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en de volle parken. -
PREMIUMColumn
Het openen van terrassen zou ruimte in steden geven, waar gewoon te weinig groen is
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMCOLUMN
Ik snap de horeca-uitbaters wel: ze zijn nooit als serieuze gesprekspartners behandeld
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Opinie
Net voor verkiezingen nog even 'geschiphold'
Er wordt nog steeds gerommeld met cijfers van Schiphol en Lelystad Airport, minister Van Nieuwenhuizen (VVD) draait net zolang aan de knopjes tot de effecten gunstig genoeg zijn, stelt Suzanne Kröger.
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Frank in quarantaine
‘Ja, dag!’ zei mijn jongste toen ze hoorde dat ze weer achter de laptop moest
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 335. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.