Ontwikkelingshulp uit Nederland is behelpen
OpinieVoor ontwikkelingssamenwerking reserveert Nederland 0,55 procent van het bnp, in 2021. Daarmee schendt het de internationale norm van 0,7 procent, stellen bestuurders van drie ontwikkelingsorganisaties.
Delen per e-mail
Deze week was het precies 50 jaar geleden dat de VN de internationale norm voor ontwikkelingssamenwerking introduceerde. Van ons bnp zou 0,7 procent worden gereserveerd om economische groei in ontwikkelingslanden te stimuleren. Dit idee was afkomstig van de Nederlander Jan Tinbergen, die in 1969 de Nobelprijs voor de Economie kreeg uitgereikt.
We zijn een eind gekomen met uitbannen van honger en armoede. Maar nu we in een mondiale economische, gezondheids- en klimaatcrisis zitten, moeten we een tandje bijzetten. Dat is ook in ons belang. Het welzijn van honderden miljoenen mensen staat op het spel. Aan politici de taak om internationale verantwoordelijkheid te tonen. En dan is het momenteel in Nederland eerder behelpen, in plaats van ruimhartig helpen. De consequenties van de coronapandemie zijn enorm. Wereldwijd zal naar verwachting een half miljard mensen opnieuw in armoede terecht komen.
Deze zorgwekkend dalende trend moet een halt worden toegeroepen
Er zijn al 400 miljoen banen verloren gegaan en de Internationale Arbeidsorganisatie schat dat meer dan 430 miljoen kleine ondernemingen gevaar lopen failliet te gaan. De Wereldbank waarschuwde dat de recessie decennia van vooruitgang in ontwikkelingslanden kan vertragen. De Nederlandse regering heeft natuurlijk als eerste prioriteit om ons land door de crisis te loodsen. Dat is op zich al een pittige opdracht, maar ze weet ook dat corona niet ophoudt bij de grens. Verspreiding niet en de gevolgen voor onze hulp en handel ook niet. De dreiging van de pandemie stopt pas als we die wereldwijd bestrijden. Maar ziet het kabinet die dreiging ook?
De Adviesraad Internationale Vraagstukken becijferde dat er voor internationale bestrijding een miljard vanuit de regering nodig is. Het kabinet stelde daarop 250 miljoen euro beschikbaar. Een schamele post voor de bestrijding van de pandemie. En een schijntje in vergelijking met de noodpakketten die voor de Nederlandse economie zijn uitgetrokken. Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet de begroting voor Ontwikkelingssamenwerking voor 2021. Ze financiert deze begroting met geld dat in de komende jaren nog moet worden terugverdiend: een onzeker scenario waarbij Nederland nog maar 0,55 procent van het bnp reserveert voor ontwikkelingssamenwerking, en dit gaat zonder extra investeringen verder omlaag. Daarmee verzaakt Nederland zijn internationale verantwoordelijkheid van 0,7 procent. Tinbergen zou hoofdschuddend hebben gekeken naar deze ontwikkelingen. Deze zorgwekkend dalende trend van ons hulpbudget moet een halt toegeroepen worden. Anderen helpen, ook als je het zelf moeilijk hebt, is juist iets om trots op te zijn.
We leven in een tijd waarin hulp ons allemaal helpt. Waarin we allemaal van elkaar afhankelijk zijn. Zijn we een land van helpers? Of zakken we af naar een land van behelpers?
Kees Zevenbergen (Cordaid), Sybren Attema (Icco) en Michiel Servaes (Oxfam Novib).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Commentaar Ah, we waren dus toch zelf schuld
Goed dat Kamerleden die boos reageerden toen een vrouw bijstand moest terugbetalen omdat haar moeder boodschappen voor haar deed, nu inzien dat ze zelf die wet hebben gemaakt, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
PREMIUM
COLUMN SASKIA NOORT Redenen genoeg om niet mee te doen aan Dry January, maar voor onbepaalde tijd in slokdown te gaan
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster heeft voor het eerst in haar leven geen goede voornemens, maar ook geen planning of leuke vooruitzichten voor het nieuwe jaar. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
PREMIUM
column Deze uitspraak van Asscher is bizar, surrealistisch en een minachting voor alle getroffenen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Column Die avondklok, hoe onwenselijk en frustrerend ook, is ook voor ons onvermijdelijk
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Opinie Ambitieuze agenda EU verdient aparte minister
Europa moet veel slagvaardiger worden om de problemen van deze tijd het hoofd te bieden. Er liggen in de EU vier uitdagingen van formaat en die verdienen een minister van Europese Zaken, stelt, Jan Schoonis.