Volledig scherm
© ANP XTRA

Onze economie draait nog steeds op het midden- en kleinbedrijf

OpinieDe directeur-grootaandeelhouder in het midden- en kleinbedrijf (mkb) heeft een negatief imago. Ten onrechte, vindt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersvereniging ONL. ,,Van iedere drie euro worden er twee in het mkb verdiend.''

Als je iemand de hand schudt en vertelt dat je een ondernemer bent in het mkb (midden- en kleinbedrijf, red.), ‎krijg je vaak complimenten. 'Respect dat je zoveel risico loopt', 'wat een lef ',‎'fantastisch dat je banen verschaft'. Maar als je je voorstelt als directeur-grootaandeelhouder (DGA) blijft de lofzang uit. DGA's hebben een slecht imago,

Ze worden meestal gezien als rijke ‎ondernemers met honderd personeelsleden, terwijl er in werkelijkheid meer zijn met vier tot zes werknemers.

Het schrijnende is dat de overheid, vanwege dit imago, DGA's om de ‎oren slaat met negatieve wetgeving, zoals de DGA-taks, het UBO-register en grote wijzigingen in belastingbox 3. Dit is kortzichtig.

Het ondernemerschap in Nederland heeft een imagoprobleem. Grote bedrijven liggen onder vuur. Ze worden in ‎het publieke en politieke debat aangesproken op hun handelen. Ondernemers zoals schilders, IT-specialisten en hoveniers worden meegezogen in deze negatieve tendens en vaak in één adem genoemd met grote bedrijven.

Dit was ooit anders. In het regeerakkoord van 2017 beloofde het kabinet veel goeds aan ondernemers. De ondernemer was nog nooit zo populair aan het Binnenhof.

Twee belastingplannen later bleken deze beloftes loze woorden.‎ Door de lastenverzwaringen kunnen we concluderen dat politieke partijen nog maar weinig oog hebben voor ondernemers. Een DGA is daarbij een gemakkelijke prooi: die zal wel aan de‎ top zitten, een groot bedrijf hebben en gemakkelijk veel geld verdienen. Dit is dus niet altijd zo.

Quote

Komt de sint naar het dorp of de stad? Heeft de lokale voetbal­club een financiële injectie nodig? Onderne­mers betalen mee

Wellicht is directeur-grootaandeelhouder niet zo'n gelukkig gekozen term. Deze geeft namelijk alleen de fiscale grondslag weer. Zie je een ondernemer bezig in zijn of haar stomerij of werkplaats, dan denk je niet 'dat is een directeur-grootaandeelhouder'. Toch is dit wel vaak de praktijk. Een term als 'directeur-eigenaar' zou meer recht doen aan het dagelijkse werkveld van een DGA. Alle ondernemers moeten we koesteren. Maar liefst 3,5 miljoen banen bestaan‎ door werkgevers in het mkb. Van iedere drie euro worden er twee door het mkb verdiend.‎

Komt de sint naar het dorp of de stad? Heeft de lokale voetbalclub een financiële injectie nodig? Ondernemers betalen mee. Hun bijdrage aan de‎ maatschappij is uitzonderlijk. Deze mannen en vrouwen verdienen meer waardering.

De ‎overheid moet niet vergeten dat mkb-bedrijven het verdienmodel zijn van de Nederlandse economie. In het maatschappelijk debat hebben we de mond vol over waaraan het geld allemaal moet worden uitgegeven. Laten we niet vergeten wáár dat geld wordt verdiend. Wie geen oog heeft voor de ondernemer, zaagt aan de poten van de banenmotor en het verdienmodel van Nederland.