Overheid weet wél hoe gevaarlijk houtrook is
OpinieDe effecten van de verbranding van biomassa zijn nog onvoldoende bekend, zo meldde de GGD gisteren in deze krant. Dat is onjuist, stelt Martin van Raay, van het Kenniscentrum Houtrookoverlast. Er is juist heel veel literatuur en er is reden tot zorg.
Delen per e-mail
De GGD's zeggen dat we voorzichtig moeten zijn met grootschalige houtstook, omdat de effecten op de gezondheid daarvan nog niet bekend zijn. Als de GGD's de internationale literatuur zouden kennen, zouden ze weten: die effecten zijn wél bekend.
Er is een hele bibliotheek aan onderzoek naar hoe houtrook onze gezondheid aantast. Als je die rapporten leest, slaat de schrik je om het hart, zeker als je kinderen hebt, want voor hen is het nog schadelijker dan voor volwassenen. De Wereldgezondheidsorganisatie en andere organisaties hebben cijfers van het aantal vroegtijdige doden dat particuliere houtstook elk jaar veroorzaakt. Wereldwijd 3,5 miljoen, van wie 60.000 in Europa. Reken dat om naar Nederland, vermenigvuldig dat met de hoeveelheid hout dat ons kabinet méér wil verbranden dan we al doen en je weet hoeveel mensenlevens het kabinet wil offeren op het altaar van de houtleugen.
Houtleugen, want de Reclamecodecommissie heeft het argument van het kabinet ('houtstook is duurzaam en CO2-neutraal') al in meerdere zaken veroordeeld als misleidend, oftewel: een leugen. Bedrijven mogen de claim niet meer gebruiken. Waarom houdt het kabinet er dan aan vast? Dat het RIVM officieel niet weet wat de effecten van grootschalige houtstook zijn, is te begrijpen. Het RIVM doet alleen onderzoe in opdracht. Zolang het kabinet geen opdracht geeft, komt er geen rapport en kan het dus zeggen dat het RIVM geen uitspraak gedaan heeft over hoe verkeerd het kabinetsbeleid eigenlijk is. Zo maak je een cirkel rond.
Er is een hele bibliotheek aan onderzoek naar hoe houtrook onze gezondheid aantast
In werkelijkheid weten de wetenschappers van het RIVM allang hoe schadelijk houtrook is (ze zijn op de hoogte van de internationale literatuur en spreken op conferenties hun zorgen uit), maar zolang die opdracht er niet is, zullen ze het niet op papier zetten en publiceren. Er zijn voorstanders van houtstook die zeggen dat de rook zó gefilterd kan worden dat hij schoon wordt. Als zulke filters zouden bestaan én betaalbaar zijn, dan zaten ze allang op kolencentrales en was er geen enkele reden om kolencentrales te sluiten. Te meer, omdat kolencentrales per kilowattuur slechts de helft van de CO2 en giftige uitstoot produceren van houtcentrales.
Het is dus aan te nemen dat zulke filters niet bestaan of dat ze zó duur zijn dat geen enkele exploitant van kolencentrales ze gebruikt. Als je weet dat houtcentrales gesubsidieerd worden omdat de exploitanten er anders geen droog brood aan zouden verdienen, dan kun je op twee vingers natellen dat zulke filters zeker niet op houtcentrales gezet gaan worden.
Wie wil weten hoe hij bedrogen wordt door de voorstanders van houtstook, waaronder onze eigen overheid, moet eens wat rapporten over de voordelen van houtstook opzoeken en dan kijken of het woord 'gezondheid' erin voorkomt. Het resultaat zegt genoeg.
Martin van Raay, Kenniscentrum Houtrookoverlast, Culemborg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Opinie
Verbied plezierjacht nu wilde eend slachtoffer is
De Tweede Kamer wil dat de jacht op hazen en konijnen stopt. Maar zo wordt de wilde eend het kind van de rekening. Want jagers willen jagen. Tijd voor een totaalverbod op plezierjacht, stelt Inez Flameling. -
Opinie
Belast multinationals die profiteren van de steun
Supermarkten hebben enorm geprofiteerd hebben van de crisis. Door de lockdown konden we nergens anders terecht. Drie FNV-leden stellen dat wie zo geholpen werd, de samenleving iets mag teruggeven.
-
PREMIUMInterview
Fidan Ekiz: ‘Hád ik maar eitjes ingevroren. Er rust een taboe op, daar moeten we vanaf’
Vroeger kon journalist Fidan Ekiz zichzelf gek maken met gedachtes. Nu is er een zoon, een talkshow, meer rust en vertrouwen. Ondanks felle kritiek blijft ze zich uitspreken. ,,Ik zal me nooit laten tegenhouden door reacties op social media.’’ Maar het kan soms genuanceerder, vertelt ze deze week in het Magazine. -
PREMIUMColumn
Het ijs in Heerenveen bleek een politiek mijnenveld
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
6
Reacties op volle parken: ‘Ik erger me dood aan de verwende, onopgevoede jeugd’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 26 februari in de krant verschenen over onder meer de kritiek op Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en de volle parken.