Patiënt betaalt prijs voor plannen Zorginstituut
OpinieVoorzitter Wijma van Zorginstituut Nederland vindt het schrappen van onzinnige zorg beter voor patiënten, (AD 5-10). Clémens Ross-Van Dorp, Michael Rutgers, Frank Weller en Els Weersink reageren.
Delen per e-mail
Dat de oplopende kosten nopen tot het vinden van oplossingen, is ongeveer het enige dat wij met Sjaak Wijma kunnen onderschrijven. De uitspraken die hij vervolgens doet, zijn feitelijk onjuist.
Als voorbeeld van 'onzinnige zorg' spreekt Wijma over de hooggebergtebehandeling in het Zwitserse Davos voor ernstig astmapatiënten: 'Na uitgebreid onderzoek bleek zo'n behandeling op grote hoogte niet effectiever dan longrevalidatie in Nederland. Dan gaat het dus uit het pakket'. Dit is onjuist. Op verzoek van het Zorginstituut is onafhankelijk onderzoek gedaan waaruit bleek dat de in Davos behandelde patiënten met ernstig astma sterker en langduriger verbeterden dan een controlegroep na een vergelijkbare behandeling op zeeniveau in Nederland. Deze resultaten zijn in een internationaal peer-reviewed tijdschrift gepubliceerd, dus na kritische beoordeling door andere wetenschappers.
Het Zorginstituut zag ook aanleiding onderzoek te doen naar eigen handelen
Het Zorginstituut heeft zich van dit onderzoek gedistantieerd en besloot de hooggebergtebehandeling toch uit te sluiten van basisverzekering. Dit veroorzaakte onrust bij zorgverleners, de Tweede Kamer én patiënten bij wie letterlijk de adem werd ontnomen. De duiding van Sjaak Wijma dat het Davos-dossier aantoont hoe moeilijk het is om iets uit het pakket te halen, is misleidend. De onrust is ontstaan doordat de beoordeling van het Zorginstituut in strijd was met de resultaten van een mede op hun eigen verzoek verricht onafhankelijk onderzoek en ook botste met de overheersende mening van longartsen.
Het gevolg was een Kamerdebat met toenmalig minister Bruins, waarin de Kamer een motie aannam die de minister opriep hooggebergtebehandeling beschikbaar te houden. Bruins zegde toe de motie uit te zullen voeren. Hij besloot voorts dat het besluit over hooggebergtebehandeling geëvalueerd moest worden, als onderdeel van de bredere evaluatie naar het functioneren van het Zorginstituut. Ook het Zorginstituut zag aanleiding om een evaluatie uit te voeren naar het eigen handelen, om lessen te trekken.
Deze onderzoeken zijn nog gaande. Het heeft niet geleid tot een bescheidener opstelling, getuige de uitspraak van Wijma dat bij 50 procent van de zorg in de basisverzekering het wetenschappelijk bewijs ontbreekt en dat deze behandelingen uit het pakket moeten als dat bewijs er niet komt. En: 'dat niet-zinnige zorg uit het pakket verdwijnt, is helemaal niet slecht voor patiënten. Sterker, het is een feest'. Als het Zorginstituut op vergelijkbare wijze als de Davos-casus omgaat met wetenschappelijk en medisch bewijs en 50 procent van de zorg onzinnig verklaart, draaien patiënten op voor Wijma's feestje. Het is aan de politiek hier een stokje voor te steken.
Clémence Ross-Van Dorp is voorzitter Long Alliantie Nederland, Michael Rutgers is directeur bestuurder Longfonds, Frank Weller is voorzitter Vereniging Nederland Davos en Els Weersink is longarts ernstig astma.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Twingo blaast na bijna 30 jaar laatste adem uit
Hij was met zijn schattige, kleurrijke design bij zijn debuut in 1993 een auto om te zoenen. Een hele generatie groeide ermee op. Maar Renault trekt nu de stekker eruit: de Twingo verdwijnt. -
PREMIUM
Ikea overladen met klachten over slechte service: ‘Het frustreert en spijt ons’
Producten die niet of kapot worden geleverd, het achterblijven van terugbetalingen en een klantenservice die van de aardbodem verdwenen lijkt. Het regent al weken honderden klachten over Ikea. Het woonwarenhuis herkent de geschetste situatie en wijst naar de ‘ongekend hoge vraag naar producten’. ,,De huidige coronasituatie vraagt ongekend veel van onze operatie en brengt grote uitdagingen met zich mee”, meldt een woordvoerder. -
PREMIUM
(Bijna) alle Japanse zoutjes in Europa komen straks niet uit Tokio, maar uit... Hazerswoude
Japanse zoutjes, wie kent ze niet! En waar komen ze vandaan? Uit Hazerswoude-Dorp, daar verrijst een state of the art verpakkingsfabriek voor Japanse mix en een heleboel aanverwante producten. En dat is goed nieuws voor de regio. -
commentaar
Verkiezingen moeten gewoon doorgaan
Nu de verkiezingen van 17 maart dichterbij komen, vragen steeds meer mensen zich hardop af of ze door moeten gaan. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bezweert echter dat uitstel niet nodig is. Over het stilleggen van onze democratie moet immers niet lichtzinnig worden gesproken. -
3
Reactie op avondklok: ‘Kabinet raast met de avondklok als een bulldozer over eenzame en gestreste jongeren heen’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die woensdag 20 januari in de krant verschenen over onder meer de toeslagenaffaire en vaccinaties.
-
Frank in quarantaine
Ik denk niet dat er een lockdowner roman bestaat dan deze
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 121. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Het was gepast geweest als Margriet haar excuses aan Ernst Kuipers had aangeboden
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv. -
5
Reacties op scholen: ‘Ik sta als leerkracht iedere dag doodsangsten uit’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die donderdag 21 januari in de krant verschenen over onder meer vitamine D en de avondklok.