Perikelen bij fiscus zijn ongezond voor jeugd
OpinieDe verlaging van btw op groente en fruit naar 0 procent zal door problemen bij de belastingdienst moeten wachten. Los dit snel op, stellen Dave Ensberg-Kleijkers, Marjon Bachra en Jelle de Jong.
Nederland heeft last van een behoorlijke inflatie. Afgelopen januari waren de prijzen gemiddeld 7,6 procent gestegen in vergelijking met een jaar geleden.
Rutte noemt het een ingewikkeld vraagstuk, maar dat is het niet
De president van De Nederlandsche Bank zei onlangs dat dit het jaar 2022 en zelfs ook tot een groot deel van 2023 aan de orde blijft. Slecht nieuws voor Nederlanders die nu al de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Tot overmaat van ramp gaat de beloofde belastingverlaging op groente en fruit ook niet door. Het zijn uiteindelijk kinderen die hiervoor de prijs betalen. Samen met de hogere energieprijzen zorgen de sterke prijsstijgingen voor grote problemen bij de nodige Nederlanders. Zij kunnen hun rekeningen niet betalen. De armoede, ook onder mensen met een baan, zal hierdoor toenemen. Hun lonen stijgen waarschijnlijk niet even hard als de consumentenprijzen. Voordat de inflatie op de deur klopte, groeide 1 op de 11 kinderen al op in armoede. Dit zijn ongeveer 300.000 kinderen. Door de inflatie worden dat er alleen maar meer.
In het regeerakkoord van Rutte-IV staat de ambitie om de btw op groente en fruit te verlagen naar 0 procent, goed voor zowel de portemonnee als voor de gezondheid. Maar deze belofte lijkt in deze kabinetsperiode niet door te gaan. Ondanks het brede politieke draagvlak. Dit omdat de Belastingdienst volgens premier Rutte niet weet of een potje pastasaus moet worden gezien als groente of niet.
Meerdere regeringspartijen pleitten in hun verkiezingsprogramma's voor een lagere btw op groente en fruit. In juni bood supermarktdiscounter Dirk van den Broek namens 52.000 Nederlanders een petitie aan de Tweede Kamer aan.
Hierin werd gepleit voor verlaging van de btw op groente en fruit, leidend tot een breed politiek draagvlak daarvoor. Logisch, want 60 procent van de kinderen eet dagelijks te weinig groente en fruit. Een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Tijdens de coronapandemie is de leefstijl van kinderen nóg ongezonder geworden. Zo zijn kinderen minder gaan buitenspelen, bewegen en sporten. Als groente en fruit goedkoper worden, dan is de stap naar een structureel gezonde leefstijl ook kleiner. Praktische problemen bij de fiscus mogen niet in de weg staan kinderen te helpen gezond en gelukkig op te groeien.
Nederland is een rijk en welvarend land. We hebben de meest concurrerende economie van Europa. We behoren tot de tien sterkste kenniseconomieën ter wereld, onder meer door onze innovatiekracht. Rutte noemt het een 'ingewikkeld vraagstuk', maar het niet is té ingewikkeld voor het slimme Nederland. Wij roepen de Tweede Kamer en het kabinet op dit probleem snel op te lossen.
Nu de inflatie en armoede blijven groeien, is snelheid en daadkracht noodzakelijk. Het kan en het moet. In het belang van kinderen. In het belang van de toekomst van ons land.
Dave Ensberg-Kleijkers is directeur-bestuurder Jantje Beton, Marjon Bachra is directeur-bestuurder JOGG-Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst en Jelle de Jong is algemeen directeur IVN Natuureducatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn53
Politieke campagnes zijn vooral gericht op het kapotmaken van anderen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Opinie
Veiligheid vrouw in de EU mag geen loterij zijn
Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Goed moment stil te staan bij geweld tegen vrouwen in de EU, stellen Jeroen Lenaers en Frances Fitzgerald. Want onder de 27 lidstaten gelden verschillende wetten. -
Opinie
Als we meebewegen is deelmobiliteit uitkomst
Onlangs schreef deze krant risico’s van deelscooters. Toch blijft de deelmobiliteit toenemen, maar gevaren zijn er dus ook. Daarom moeten verkeerssituaties blijvend worden aangepast, stelt Jeroen Balk. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
PREMIUMcolumn67
Terechte WOZ-klacht, of bent u een zeurend stuk chagrijn?
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
-
-
10
Reacties op uitspraak long covid: ‘Medewerker voor medewerker moet nu zijn gelijk halen’
‘Zorgmedewerkers die long covid opliepen omdat ze voor ons klaarstonden, bureaucratie negerend, worden nu zelf voor de bureaucratische leeuwen geworpen’ en ‘Ik heb de Avondshow van Arjen Lubach gezien en ook de uitzending van Op1 in de stal. Het was mooi te zien dat boeren heus wel anders willen en dat natuur en zij geen tegenstanders zijn’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van vrijdag 10 maart verschijnen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging