Politiek kan de moderne slavernij nu beëindigen
OpinieVandaag debatteert de Tweede Kamer over de werkomstandigheden van arbeidsmigranten. En dat wordt tijd, Nederland moet geen land zijn van moderne slavernij en uitbuiting op de werkvloer, stelt Tuur Elzinga.
Delen per e-mail
Maandenlang stonden de kranten er vol van: de erbarmelijke woon-en werkomstandigheden van arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis.
Krantenkoppen berichtten over hun kwetsbare positie die pijnlijk aan de oppervlakte kwam. Er is veel en lang over gesproken, want nu waren de risico's niet alleen voor de arbeidsmigranten, maar ook voor de volksgezondheid. Hoewel op de werkvloer en in de woonsituaties sindsdien nauwelijks verbeteringen zijn, is de aandacht weggeëbd en verslapt het gevoel van urgentie. De slechte woon- en werkomstandigheden worden voor kennisgeving aangenomen. En na negen maanden coronacrisis blijkt het nog steeds onmogelijk om afstand op de werkplek te houden. Maar zolang arbeidsmigranten onze varkens slachten, Hollandse aardbeien plukken, bestellingen inpakken en 5G aanleggen, worden de misstanden gezien als collateral damage.
Honderd euro per week voor een bed in een stacaravan met drie anderen
FNV ziet dagelijks dat arbeidsmigranten terechtkomen op een doorgeschoten flexibele arbeidsmarkt. In banen waar loon geen bestaanszekerheid geeft en contracten kort en onzeker zijn. Waar intimidatie op grote schaal voorkomt. Dure en slechte huisvesting met huur die wordt ingehouden op het loon.
Honderd euro per week voor een bed in een stacaravan, met drie anderen, inclusief schimmel en bedwantsen. Maar veel arbeidsmigranten hebben in het land van herkomst slechtere vooruitzichten. Hun afhankelijkheid van Nederlandse werkgevers en uitzendbureaus is grond voor uitbuiting. Er is veel te verdienen aan goedkope arbeid. Er komen zelfs subsidies en fiscale voordeeltjes bovenop.
Het gevolg is dat er steeds meer van dit soort banen komen. En met de stijgende vraag naar deze goedkope arbeid, nemen ook de misstanden toe. Wat afneemt zijn de normen op de arbeidsmarkt en de handhaving door de overheid. Even was daar een lichtpunt. Politiek Den Haag schrok van de toestanden die door corona zichtbaar werden.
Het kabinet stelde een commissie in, het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer. Die commissie deed goede aanbevelingen, en FNV deed daar een schep bovenop. Maar het kabinet wees in een slappe reactie vooral naar de onmogelijkheden de aanbevelingen op te volgen. Bovendien schoof het de hete aardappel door naar het volgende kabinet. Politieke lafheid ten top, met mensenlevens als inzet. Door aanhoudende druk vanuit de vakbond met werknemers die zich niet meer monddood lieten maken, bleef onze strijd tegen uitbuiting op de agenda.
Vandaag gaat de Tweede Kamer in debat, het is tijd dat woorden worden omgezet in daden. Nederland moet geen plek zijn voor uitbuiting en moderne slavernij. Maar een plek voor banen die een menselijk bestaan bieden naar Nederlandse maatstaven. Dat is een politieke keuze die vandaag moet worden gemaakt.
Tuur Elzinga is vicevoorzitter van de FNV.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Reacties op herstel van corona: ‘De trap is in de Mount Everest veranderd’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 12 februari in de krant verschenen over onder meer de coronanasleep en Forum voor Democratie. -
PREMIUMCommentaar
Ook als je doet wat niet mag, houd wel die 1,5 meter afstand
Ook als je een feest improviseert in het park, als je actievoert, als je toch bezoek ontvangt, als je naar de supermarkt gaat: houd die anderhalve meter afstand, vraagt Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
PREMIUMcolumn
Met één druk op de knop een pandemiepup voor de deur: wie dat deed moet zich schamen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMInterview
Fidan Ekiz: ‘Hád ik maar eitjes ingevroren. Er rust een taboe op, daar moeten we vanaf’
Vroeger kon journalist Fidan Ekiz zichzelf gek maken met gedachtes. Nu is er een zoon, een talkshow, meer rust en vertrouwen. Ondanks felle kritiek blijft ze zich uitspreken. ,,Ik zal me nooit laten tegenhouden door reacties op social media.’’ Maar het kan soms genuanceerder, vertelt ze deze week in het Magazine. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Opinie
Ontneem reus die fiscus ontwijkt alle voordelen
Taxigigant Uber ontwijkt belasting via Nederland en Google sluist 128 miljard euro door, ook via ons land. Stop voordelen voor bedrijven met deze praktijken, stellen Paul Tang en Matthijs van Neerbos. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’