Reacties op de versoepeling van de lockdown: ‘Hoe ver kan en mag de overheid gaan?’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die dinsdag 23 februari in de krant verschenen over onder meer de veronderstelde versoepelingen van de lockdownmaatregelen en de blunder van Wopke Hoekstra.
Delen per e-mail
Versoepeling | Even doorbijten om niet teruggeworpen te worden
Hoewel de eventuele versoepelingen nog bekend moeten worden zijn er diverse organisaties en belangenverenigingen die voorsorteren. Zo vindt de winkelbranche dat zij in hun winkels de maatregelen kunnen waarborgen. De horeca roept dit ook al een tijd, maar zij gaan daarbij volledig voorbij aan het feit dat het in de straten idioot druk was toen men nog open was en dat het publiek zich steeds minder aan de regels hield. De voornaamste reden voor de lockdown en avondklok is het voorkomen van drukke verkeersstromen waardoor het virus verspreid wordt. Hoewel iedereen snakt naar versoepeling blijft waakzaamheid geboden. In dat licht is het een verademing dat het programma van Arjen Lubach het onzalige plan van Herstel.NL gisteren afgeserveerd heeft waarbij de absurditeit en onnadenkendheid van die club aan de kaak werd gesteld. Kortom, doorbijten en heel voorzichtig versoepelingen doorvoeren om te voorkomen dat we weer teruggeworpen worden.
Paul Visser, Haren.
Versoepeling 2. | Sportscholen ook, dat is voor iedereen hard nodig
Hartstikke fijn nieuws voor de kappers, hoor en voor de jongeren die weer een beetje naar school kunnen. Is het nu ook niet een keer de beurt aan de sportscholen? Die zijn namelijk voor iedereen dringend nodig.
W. Vink, Rotterdam.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Versoepeling 3. | Hoe lang zijn deze nobele motieven nog houdbaar?
Mag het in stand houden van optimale gezondheidszorg ten koste gaan van zo veel sectoren van de maatschappij? Zoals de pandemie nu bestreden wordt gaat het niet alleen ten koste van de materiele dingen, maar zelfs ook van ons geestelijk welbevinden. Hoever kan en mag de overheid hierin gaan? Die haast ethische grens wordt eigenlijk al aangegeven door de vele protesten. Wat moet er eigenlijk zo beschermd worden? Dat de ziekenhuizen niet overlopen? Dat we minder lijden en sterven aan corona? Het zijn hoogstaande motieven, maar hoe lang zijn deze nog houdbaar? Ik denk dat deze pandemie zijn prijs heeft, natuurlijk, maar dat wij ons zullen moeten troosten met met de harde natuurwet dat er geen eeuwig leven bestaat en dat we soms eerder dood gaan dan verwacht.
Pim van Heteren, Wageningen.
Verkiezingen | Rutte is een ster in mooie verhalen vertellen
‘De brief’ (Column 22-2). Mark Rutte gaat in ieder geval met drie dingen direct aan de slag. De zorg versterken, een sterke overheid en zorgen dat mensen werk hebben. Juist de VVD en ook de PvdA, hebben de zorg flink afgebroken. Zou Mark Rutte de zorg ook versterkt hebben wanneer er geen corona was uitgebroken? Werk voor mensen? Velen zijn hun werk kwijtgeraakt. Lijkt me een mooi verhaal, maar de realisatie zal minder mooi zijn de komende jaren. Een sterke overheid? Ik zou zeggen een meer daadkrachtige overheid, die zaken durft te benoemen. Het komt allemaal stoer over, maar Mark Rutte is een ster in mooie verhalen vertellen over het mooie land waarin we leven. Alsof de VVD het allemaal heeft opgebouwd. En inderdaad, met beloften moet je uitkijken!
Lily Boer, Rotterdam.
Wopke Hoekstra | Meten met twee maten
‘Natuurlijk doet hij daar een rondje, waarom niet?’ (Brieven 22-2). Graag wil ik reageren op de ingezonden brief van Jan van Brienen. Hij zegt dat het niet uitmaakt dat minister Hoekstra een rondje schaatst in Thialf. Maar het gaat er niet om of het iets uitmaakt, het gaat er om dat als u of ik het zouden doen, wij een coronaboete zouden krijgen van 95 euro en het Thialf stadion een van 4000 euro. Kijk, dat is meten met twee maten.
B. de Penning
Ambachten | Eindelijk nodige aandacht
‘Nederland heeft zijn ambachten verwaarloosd’ (AD 20-2). Ik heb jaren als technisch leidinggevende in een machinefabriek gewerkt. Vaak heb ik offertes gemaakt voor installaties en testconstructies voor de ruimtevaartorganisatie ESTEC waar heel hoge eisen aan gesteld werden. Zo hoog dat ik dacht dat het in onze fabriek niet mogelijk was, en ik eigenlijk de offerte niet uit durfde te brengen. Maar na gesprekken met de vakmensen gaven zij door hun kennis en ervaring, oplossingen om zo’n ingewikkelde opdracht tot een goed einde te brengen. Nooit is er een mislukt, altijd perfect uitgevoerd. Ik nam mijn petje af voor dat vakmanschap. Ik vind nog steeds dat zulke vakmensen echt ondergewaardeerd worden in Nederland. Ik erger me dan ook dood als ik mensen hoor zeggen: och, ik heb een mannetje gevonden om klusjes zoals elektra of loodgieterswerk in hun huis te doen. Zo denigrerend, echt treurig. Nogmaals, petje af voor alle vakmensen.
Guus Alders, Lisse.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tijd voor een positievere boodschap vanavond: ‘Kabinet gaat uit van slechtste scenario’
En wéér heeft het kabinet een sombere tijding: het overgrote deel van de coronamaatregelen wordt na 2 maart verlengd. De boodschap van de persconferentie vanavond zou juist positief moeten zijn, vinden deskundigen: nog eventjes volhouden, het einde is nu echt in zicht! -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUMColumn
Ik snap heel goed waarom Rutte liever geen snoeiharde campagne heeft
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Gedoe bij Herstel-NL: topeconoom Rabobank trekt zich terug, initiatiefnemers spreken van ‘politieke druk’
Vooraanstaande leden van Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen, zijn er gisteravond ineens uit gestapt. Het gaat om Rabobank Amsterdam-voorzitter Barbara Baarsma, econoom Bas Jacobs en voormalig CPB-directeur Coen Teulings. Een reden voor hun vertrek geven ze niet. Volgens Herstel-NL zijn de initiatiefnemers de afgelopen 24 uur door politiek Den Haag onder grote druk gezet om hun campagne te staken.
-
Frank in quarantaine
Ik voelde dat we het einde van een tijdperk naderen
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 338. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUMcolumn
Voor de rust in het land zou het fijn zijn als de overheid nu uitgestunteld was
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.
4 reacties
Jos van der Kraan
Dick Jacobs
Ron de Bruin
Inge de Graaf