Een Oekraïense soldaat bij de grens van de separatistische Donetsk-regio in het oosten van het land. Het Oekraïense leger is een infanterieleger.
Volledig scherm
Een Oekraïense soldaat bij de grens van de separatistische Donetsk-regio in het oosten van het land. Het Oekraïense leger is een infanterieleger. © AP

Reacties op Oekraïne: ‘De ware reden van een inval wordt nooit hardop gezegd’

‘Als Oekraïne straks flink brandt, sturen we beveiligingstroepen’ en ‘Bewijs eens dat het coronavirus na 22.00 uur actiever is dan voor die tijd’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de brieven die in de krant van woensdag 26 januari verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.

27 reacties

 • Maria Yvonne Franssen

  3 maanden geleden
  @JG @JosG Er was geen 'belofte' nodig om te kunnen begrijpen, dat de inlijving in NATO en EU van grote delen van het voormalige Oostblok tot internationale spanningen zouden gaan leiden. Ik ben nu benieuwd of het Westen er een internationale oorlog voor over heeft. Ik verwacht dat Rusland voet bij stuk houdt. Het afblazen van Nordstream zal ook niets uithalen, want China heeft ook veel gas nodig. En dan kunnen wij de stijgende gasprijzen ook gaan betalen. Ik ben na 67 jaar propaganda-moe.
 • Jos G

  3 maanden geleden
  @Jenne, over welke belofte heb je het? Die belofte is er helemaal niet. Zelfs Gorbatsjov die de onderhandelingen namens de Sovjet Unie (net Rusland) gevoerd heeft heeft gezegd dat een dergelijke belofte er niet is. Die belofte bestaat ook niet in het hoofd van Poetin, het is pure propaganda om het Russische volk rustig te houden en dient als excuus voor zijn agressie naar wat hij noemt "afvallige" landen die zich los gemaakt hebben van de post Sovjet Russische onderdrukking.
 • Maria Yvonne Franssen

  4 maanden geleden
  PS Ik denk zelfs dat de bezetting van de Krim hiervan een gevolg was. Ik ben dan ook bang, dat de aangekondigde dump van Amerikaanse troepen in de Oekraine wel eens tot (onbedoelde) escalatie kan gaan leiden, na de toch al forse economische sancties.
 • Maria Yvonne Franssen

  4 maanden geleden
  De EU is na het voltooien van de Monetaire Unie in 2002 aan een nieuw doel begonnen: binnen 10 jaar de grootste economische ruimte ter wereld realiseren. Sindsdien is de economische "annexatie" richting Oost begonnen, in de vm. Russische controlesfeer. De verbeterde verhouding met Rusland sinds 1990 is hierdoor toenemend onder druk komen te staan. Het gaat m.i. nog altijd om 2 klassieke zaken in de wereld: economisch en strategisch belang. WO1 en WO2 waren hier uiteindelijk een gevolg van.
 • Ben De Koning

  4 maanden geleden
  Heeft iedereen het bericht gemist over de Amerikaanse schepen, die voor de kust liggen te wachten om hun vloeibare gas te slijten? Amerika ageert al jaren tegen de Russische aardgas pijplijn. Duitsland wil op aandringen van de USA deze geen doorgang verlenen. Wij zijn hierdoor het kind van de hoge gasrekening. Vandaar de wapenleveranties aan dat arme, bedreigde Oekraïne. Want we mogen niet afhankelijk worden van het Russische gas? Follow the money! Het gaat gewoon weer om dollars. Zoals altijd.