Bernard van Praag.
Volledig scherm
Bernard van Praag. © Marlies Wessels

Reacties op pensioen: ‘Wij hebben toch zeggenschap over ons gespaarde geld?’

‘De regering verschuilt zich achter adviezen’ en ‘Wat mij betreft komt het Sinterklaasjournaal in aanmerking de Gouden Televizier-Ring’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de brieven die in de krant van dinsdag 7 december verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.

19 reacties

 • Harm Platz Platz

  1 maand geleden
  Er wordt heel wat geklaagd over de pensioenen, mensen zouden eens uit moeten rekenen wat een Nederlander die de gemiddelde leeftijd wordt ontvangt aan pensioen en heeft betaald aan pensioen. Wellicht houdt het klagen over de overheid op of deze mensen denken dat geld aan een boom groeit.
 • Korbee

  1 maand geleden
  Pensioen... Er zijn onder de gepensioneerden vast nog wel flink wat die met gunstige regelingen veel eerder konden stoppen met werken dat 65 jaar. Die stopten ook met premie betalen, en ze hebben toen flink geprofiteerd van het geld dat toen tegen de.plinten aanklotsten. Een "gewoon" pensioen voor degenen die na hen kwam? Daar werd niet over nagedacht. Ik heb het dan niet over degenen die toen niet van die gouden prepensioentijd geprofiteerd hebben.
 • Eric Kluft

  1 maand geleden
  Pensioen, het onderwerp waarbij de strijd tussen de generaties duidelijk zichtbaar word. Wat deze hoogleraar zegt klinkt heel logisch maar dat heb ik ook bij de experts die het omgekeerde beweren. Volgens mij is alleen de dekkingsgraad alleen de afgelopen jaren ook niet gestegen en ik vraag mij af hoe je dat wel bewerkstelligd als je de pensioenen verhoogd. Ps. Mogelijke optie om de hogere pensioenen zwaarder te belasten zodat dit ten gunste van de lagere kan komen.
 • a.j. Hulst

  1 maand geleden
  Kijk ik naar mijn vader, inmiddels overleden op 74 jaar: ambtenaar, middenkader. gewerkt tot 56 (regeling 90% laatst verdiende loon), huis was vrij. Ik gun iedereen alles maar die discussie had ik ook vaak met mijn vader: 9 jaar eerder gestopt met werken. Prima regeling gehad. Welvaart klotste over de plinten. En zo zijn er vele babyboomers in NL die niet tot 65 jaar gewekt hebben. Maar wel geprofiteerd hebben. Dat is nu allemaal niet meer. Mijn loon staat ook 6 jaar stil en dan werk ik nog!
 • geert postmus

  1 maand geleden
  Je kan stoppen met voor je pensioen te betalen, dan sluit jezelf iets af. Het is niet verplicht.