Schoollunch is gezond voor kind en helpt leraar
OpinieEen gezonde leefstijl is van groot belang, zeker bij kinderen. Een slecht eetpatroon leidt tot leerproblemen. Bied daarom gezonde lunches op school aan, stellen Ilana Rooderkerk en Alexander Rinnooy Kan.
De coronacrisis laat nog eens het belang zien van gezonde voeding en leefstijl. Overgewicht zorgt voor gezondheidsrisico's. Bovendien zijn door alle maatregelen, in het bijzonder het sluiten van scholen en sportclubs, kinderen nog ongezonder gaan eten en nog minder gaan bewegen.
Een slecht eetpatroon heeft niet alleen lichamelijke gevolgen maar leidt ook tot psychische klachten, zoals concentratieproblemen. Het is nu eenmaal lastig leren op een lege maag. Ongezonde voeding vergroot hiermee de kansenongelijkheid, ook al zitten twee kinderen naast elkaar in dezelfde klas.
Landelijk lijdt één op de zeven kinderen aan overgewicht en in Amsterdam is dat zelfs één op de vijf. Het zijn met name kinderen uit lagere sociaaleconomische milieus die te zwaar zijn. Een scholentour in de Bijlmer laat goed zien waarom.
Veel leerlingen gaan naar school zonder ontbijt of lunch en eten dan goedkope, ongezonde snacks
Veel leerlingen gaan zonder ontbijt of lunch naar school en eten gedurende de schooldag uit geldgebrek vooral goedkope, ongezonde snacks. Als we willen dat alle kinderen een eerlijke kans krijgen op gezonde voeding, zullen we een stap extra moeten doen. Wij pleiten daarom voor gezonde lunches op alle scholen. Leerlingen leggen zo de basis voor een gezonder leven. Ze presteren beter met een gezond dieet, en docenten ervaren minder concentratieproblemen in de klas.
Het idee van het verschaffen van gezonde schoollunches bestaat al veel langer. Tal van experimenten hebben plaatsgevonden en de effectiviteit van het idee is ruimschoots bewezen. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Maastricht en de Universiteit Amsterdam laat zien dat schoollunches de gezondheid en eetgewoontes van leerlingen blijvend positief beïnvloeden.
Investeren in de gezondheid van kinderen betaalt zich zo later ruimschoots terug. Toch is Nederland wat betreft schoollunches internationaal nog een buitenbeentje. In veel andere Europese landen is het heel gewoon om tussen de middag een warme lunch te krijgen op school, en wordt er meer tijd voor uitgetrokken. Zo leren leerlingen al op jonge leeftijd dat gezond eten belangrijk is, en tijd en aandacht verdient. Het aantal kinderen met obesitas is schrikbarend hoog. Daarom is het van belang dat het volgende kabinet, samen met de gemeenten, scholen gaat ondersteunen gezonde schoollunches voor kinderen mogelijk te maken, zonder dat dit leidt tot extra financiële en organisatorische druk op de school en de leraren. Laten we zo spoedig mogelijk starten met het aanbieden, in de eerste plaats op de scholen waar de problemen het grootst zijn. Zodat die twee kinderen in dezelfde klas gelijkere kansen krijgen om gezond te leren en gezond te leven.
Ilana Rooderkerk is vice-fractievoorzitter van D66 in Amsterdam en indiener initiatiefvoorstel voor gezonde schoollunches. Alexander Rinnooy Kan is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en was lid van de Eerste Kamer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opinie
Maak waar dat iedereen een goed pensioen wacht
Politieke partijen doen in de ogen van de Seniorencoalitie te weinig met de kritiek op het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel. Ze wijst erop dat iedereen een koopkrachtig pensioen is beloofd. -
15
Reactie op woningnood: Laat mantelzorgers ouder in huis nemen zonder financieel te straffen
‘Wat een goed idee van Schiphol om een flink percentage reizen te schrappen’ en ‘Van de media blijf je gewoon af, punt!’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de brieven die in de krant van maandag 20 juni verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
4
Verstandige lessen uit een oude stalagmiet
Gaan we voor onlust en opstand? In klimaatonderzoek over twee millennia geleden zitten wijze lessen verstopt, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. -
Opinie
Met minder boeren zal de uitstoot niet dalen
Terwijl in de stikstofcrisis de focus op de boeren ligt, blijft het natuurbeheer in de kwetsbare natuurgebieden buiten schot. En daar ligt nou juist een sleutel, beweert ondernemer Jaap Majoor. -
PREMIUMcolumn
Tragisch dieptepunt VS noopt ons om met een ferm gebaar te komen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.