Sportjournalisten, kom in actie tegen Qatar
OpinieAD-journalist en -columnist Sjoerd Mossou vindt dat het niet aan individuen is om actie te voeren tegen Qatar als locatie van het WK in 2022. Hein Meurs, als eindredacteur betrokken bij het voetbalmagazine Staantribune en zelf voetballiefhebber, is het daar niet mee eens.
Delen per e-mail
Al vanaf de bekendmaking dat Qatar het WK 2022 gaat organiseren, worden daar vraagtekens bij gezet. Vanwege het klimaat, het gebrek aan voetbalcultuur en -historie, maar vooral vanwege de schending van mensenrechten daar.
Het protest zwelt aan naarmate er meer bekend wordt over hoe het toegaat in Qatar. Bouwvakkers worden uitgebuit, er vallen zelfs dodelijke slachtoffers.
Meerdere Nederlandse journalisten hebben zich openlijk tegen Qatar als WK-land uitgesproken. Maar hoe consistent is dit? Gaan ze het WK ook demonstratief boycotten? Of is het te gemakkelijk om hen daarop aan te spreken? Het is toch hun broodwinning. Een boycot, dus geen lucratief verblijf aldaar, mogelijk zelfs verlies van je baan? Dat is nogal wat. Maar kun je dan volstaan met je ertegen uitspreken?
Ikzelf zal dit WK negeren. Gratuit, zeker vergeleken met de offers die journalisten en andere betrokkenen moeten brengen. Toch is het ook voor mij als hartstochtelijk voetballiefhebber wel een grote opoffering.
Volgens AD-journalist Sjoerd Mossou is het niet aan individuen, maar aan bonden en overheden. Dit twitterde hij als reactie op Ajax' overwintering in Qatar. De clubs kunnen een duidelijk signaal afgeven door niet naar Qatar te gaan, maar de massale protesten lijken aan dovemansoren gericht. Ze halen ridicule motieven van stal. Ook op sportief en praktisch vlak. Want elders zijn voldoende alternatieven aanwezig.
Is wat Mossou beweert wel zo vanzelfsprekend? Hebben individuen geen eigen verantwoordelijkheid? Elk protest is begonnen met individuen. Ook organen bestaan uit individuen die kunnen beïnvloeden, zelfs ondermijnen. Eenlingen kunnen wel degelijk iets aanzwengelen. Ze hoeven zich niet te verschuilen achter bonden, hoe rigide - zelfs ondemocratisch - deze vaak ook zijn.Kom alsjeblieft niet met schijnargumenten zoals 'dan kun je nergens meer heen' en 'waarom nuwel over Ajax en niet vorig jaar over PSV?'
Sjoerd Mossou en collega's, jullie hoeven de strijd niet alleen te voeren. Vorm een internationaal front met geestverwante collega's
Oké, toen hadden we ook moeten protesteren. Maar wordt een wantoestand minder erg omdat het eerder niet is aangekaart?Journalisten die anderen oproepen tot actie inzake racisme, mogen zelf ook een daad stellen. Maatschappijkritische dagbladen kunnen een campagne Quit Qatar starten. Alles beter dan de drogreden dat iemand ter plekke de gang van zaken moet beschouwen.
Het levert wel degelijk iets op als invloedrijke journalisten zich verenigen. Vandaar mijn smeekbede aan sportjournalisten in binnen- en buitenland.
Sjoerd Mossou en collega's, jullie hoeven de strijd niet alleen te voeren. Vorm een internationaal front met geestverwante collega's. Publiceer een gezamenlijk pamflet. Gebruik jullie netwerken om bekende, gelijkgestemde spelers en voetbalprominenten te mobiliseren. Doe, kortom, je journalistieke plicht.
Hein Meurs, Eindhoven, is als eindredacteur bij het voetbalmagazine Staantribune betrokken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
8
Reacties op Rutte over mogelijke kerncentrale in Groningen: ‘Sorry is nu wel op zijn plaats’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die woensdag 3 maart in de krant verschenen over onder meer kerncentrales in Nederland en de lockdown. -
Opinie
Verkiezingen gaan ook over het eerlijke wonen
De woningmarkt is een groot belangrijk onderwerp bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Dat moet ook, want er is heel wat aan de hand, stelt Laurens Ivens. Al heeft niet iedereen dezelfde oplossingen. -
Frank in quarantaine
Een wandeling met gedachten over kunst en moord
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 353. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Opinie
Geestelijke gezondheid belangrijkste bij leerling
Momenteel voert Amsterdam UMC een onderzoek uit onder meer dan duizend leerlingen. Voorlopige resultaten laten zien dat maar liefst 98 procent van hen sociaal-emotionele vaardigheden belangrijk vindt voor zijn of haar toekomst. 90 procent van de leerlingen vindt dat er op school meer aandacht moet worden besteed aan het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden.
-
PREMIUMCOLUMN
Twee klanten per etage? In Kruidvat krioelen we al 11 maanden door elkaar
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij.