Volledig scherm
© ANP

Steun nodig bij thuis les geven? Zoek 'hulplijnen'

OpinieSommige ouders gaat het prima af om de kinderen thuis les te geven, anderen ervaren stress en onzekerheid. Gerda Groen van Home-Start Nederland adviseert de laatste groep 'hulplijnen' te zoeken bij vrienden, opa's, oma's of anderen.

Nu bijna iedereen thuis is vanwege de coronacrisis en kinderen niet naar school gaan, zijn ouders naast opvoeders plotseling ook onderwijzers, muziekdocenten, gymleraren en BSO-medewerkers.

Quote

Structuur vinden kinderen prettig, dan weten ze waar ze aan toe zijn

Daarnaast wordt van veel ouders verwacht dat ze hun werk voortzetten mét de kinderen thuis. De draaglast van de gezinnen is groot, doordat er nog meer ballen in de lucht gehouden moeten worden. Dan is het fijn als ouders een hulplijn achter de hand hebben. Gelukkig hebben veel ouders deze, in de vorm van telefonisch contact met familie, vrienden, een opa of oma, een buurvrouw of een ouder van school.

In mijn werk zie ik dat de vraag naar opvoedsteun de afgelopen tien jaar is verdubbeld. Het programma voor preventieve opvoedsteun van Home-Start is in bijna de helft van alle gemeenten in Nederland actief.

Ik realiseer me dat de stress in veel gezinnen momenteel oploopt. Het Nederlands Jeugdinstituut en veel andere organisaties geven op hun websites tips over het omgaan met de nieuwe situatie. Preventieve opvoedsteun helpt. Juist in deze coronacrisis is het belangrijk dat dagelijkse irritaties of een gevoel van onvermogen niet uitgroeien tot grotere problemen.

Ouders wil ik op het hart drukken: laat de situatie je niet boven het hoofd groeien. Het is nu een stuk ingewikkelder om het leuk te houden thuis.

Lukt het niet? Dan is er morgen weer een nieuwe dag met nieuwe kansen, probeer niet te streng voor jezelf te zijn. En zorg voor een hulplijn. Dit kan ook in de vorm van informele hulp in jouw stad of dorp.

Rustig opstarten

Wat kun je doen? Bedenk wat voor jou en je kind werkt. Werkt het om 's ochtends rustig op te starten en daarmee een fijne tijd te creëren met je kinderen? Gerichte aandacht in de eerste uren, zodat je daar de rest van de dag de vruchten van plukt? Neem dan vooral die tijd. Geen kind is gelijk, maar structuur vinden de meeste kinderen erg prettig. Dan weten ze waar ze aan toe zijn, net als op school. Dit geeft houvast. Het helpt om kinderen te betrekken bij het aanbrengen van structuur. Rooster ook ontspanning in voor jezelf als ouder.

Vrijwilligers

Opvoeden en onderwijs thuis vragen maatwerk, want elk kind en elke ouder is anders. Ik zie vaak dat bij gezinnen die hulplijnen hebben de druk op de opvoeder en de druk op de situatie afneemt. Kijk daarom wie in jouw omgeving hulp kan bieden. Buren, vrienden, familie? Als je netwerk te klein is, kun je vaak een beroep doen op vrijwilligers die ervaring hebben met opvoeden.

Die zijn er ook nu voor je, in deze tijd waarin we fysieke afstand moeten houden. Via telefoon en videoapps kunnen ze luisteren naar je verhaal en je ondersteunen.

Gerda Groen is projectleider bij Home-Start Nederland en schreef dit artikel op persoonlijke titel.