Uit de kast komen is een gevecht door die clowns
OpinieAls puber ontdekken dat je homo bent kan een worsteling zijn. Het wordt nog erger door homoclowns op tv, stelt François de Waal. Potsierlijk bewegen, mal praten, vreemde maniertjes; het helpt jonge homo' s niet.
Delen per e-mail
Er zijn steeds meer homoclowns te zien op tv. Iedereen moet er blijkbaar erg om lachen. Ik niet. Je hebt Martien Meiland. De verwijfde helft van dat duo dat huizen verandert.
En natuurlijk Geer en Goor. Nog meer? Vroeger, toen ik jong was, had je homoclown Albert Mol. Als puber worstelde ik met mijn homoseksualiteit. Elke keer als Albert Mol op tv kwam (Wie van de drie?), moest mijn familie hard lachen. Óm hem lachen. Ik zal maar niet zeggen welke opmerkingen door de kamer vlogen. Ik voelde me daarna nóg verdrietiger en wanhopiger. Ik vond die man een eng insect waar ik me niet mee wilde identificeren. Als dat een homo was, nou, dan ging ik helemaal nooit uit de kast komen!
Als Albert Mol op tv kwam, moest de familie hard lachen. Óm hem lachen
Wat is er mis met die homoclowns? Het zijn mannen die zich schaamden voor hun homoseksualiteit en geen raad wisten met hun pijn. Ze begrepen al snel dat als je je maar genoeg aanstelt, dat iedereen je dan 'grappig' vindt, en zo bescherm je jezelf. Denk je. Je maakt jezelf alvast belachelijk zodat anderen dat niet kunnen doen. Je hebt de lachers op je hand. Je slaat ze de wapens uit handen. Hoop je. Toen mijn vriend werkte bij Gay & Lesbian Switchboard vertelde hij hoe moeilijk jonge homo's het nog steeds hadden. Ik heb toen een boek gepubliceerd bestaande uit interviews met bekende homo's over hoe zij het hun ouders hebben verteld.
Als onzekere puber ook nog eens merken dat je homo bent, maakt alles nog moeilijker. Midden vorige eeuw hebben extreem moedige mensen het COC opgericht. Wij staan allemaal op hun schouders zodat wij nu de ongelooflijke vrijheid hebben om onszelf te kunnen zijn. Maar op die schouders staan geheel onterecht ook allerlei aanstellers die zichzelf als homoclown belachelijk maken, daar blijkbaar een levensvervulling in vinden, plus poen en roem.
Er zijn mensen die nu reageren met: maar ze zijn zó, laat ze alsjeblieft zichzelf zijn! Nee, onzin, het zijn maniertjes die iedereen pijlsnel kan aanleren. Het is onecht, nep, fake. Het is jezelf uit angst een nieuwe identiteit aanmeten, mal praten, potsierlijk bewegen en andere aanstellerij. Kortom, clownesk.
Je reduceert jezelf tot een karikatuur, waar tv gek op is. Ze spelen een rol, behaagziek, ze zijn juist niét zichzelf! Wie van de drie? is terug en de oude Albert Mol is vervangen door de nieuwe Albert Mol. De ellende begint opnieuw. Is het nodig dit allemaal te vertellen? Ja, ook in 2020 zijn er pubers die worstelen met hun homoseksualiteit en dan worden opgescheept met die homoclowns.
Die pubers denken misschien: als ik uit de kast kom, dan denken ze dat ik zo'n eng, verwijfd type ben, dat ik daarbij hoor! Op de site van '113 Zelfmoordpreventie' staat: Het meest gebruikte scheldwoord op school is 'homo'.
François de Waal is documentairemaker en auteur van onder andere 'Hoe vertel ik het mijn ouders?’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
Ons wankele kaartenhuis staat alleen nog overeind omdat opa's en oma's mogen oppassen
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
5
Reacties op scholen: ‘Ik sta als leerkracht iedere dag doodsangsten uit’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die donderdag 21 januari in de krant verschenen over onder meer vitamine D en de avondklok. -
Commentaar
Kom op, zo erg is een avondklok nou ook weer niet
Een avondklok beperkt onze vrijheid, ja. Maar al wekenlang worden winkeliers en anderen al heel wat harder getroffen. Dus kom op, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
8
Reacties op de toeslagenaffaire: ‘Liegen doen ze allemaal’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die zaterdag 16 januari in de krant verschenen over onder meer de verhuizing van de Tweede Kamer en de toeslagenaffaire.
-
PREMIUM
Sergio Herman wil nieuw culinair paleis bouwen om in te wonen én koken
Topkok Sergio Herman heeft plannen met een oude boerenschuur en woonhuis in Terhofstede in Zeeland. Er komt geen restaurant, maar Herman wil er wel gasten ontvangen voor een culinaire beleving. Ook wil hij er gaan wonen. -
PREMIUMTuinvogeltelling
Tuinvogeltelling op komst: zo lok je ook de schuwe vogels
Tienduizenden liefhebbers verschansen zich komend weekend achter de geraniums voor de Nationale Tuinvogeltelling. Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland weet welke vogels je met welk voer lokt. -
Opinie
Nú kan de Kamer Mark Rutte dwingen tot meer openheid
Vandaag stemt de Tweede kamer over een motie van Frank Wassenberg. Hij wil dat er transparantie komt over de financiering en de openstelling van Kroondomein het Loo, waar de koning jaagt.