Volledig scherm
© ANP XTRA

Verbied ook in Grondwet discriminatie naar leeftijd

OpinieEen verbod op leeftijdsdiscriminatie behoort in Artikel 1 van de Grondwet te staan, betoogt Henk Krol, fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer. Te veel werkgevers houden vast aan het idee dat 50-plussers vaker ziek zijn, minder fexibel of niet bijgeschoold.

Voeg leeftijd als discriminatiegrond toe aan Artikel 1 van de Grondwet. Tientallen landen gingen ons hierbij al voor. Onder meer Zwitserland, Zweden, Finland, Portugal, Servië, Nieuw-Zeeland, Canada en Zuid-Afrika hebben leeftijd reeds expliciet opgenomen als non-discriminatiegrond in hun Grondwet.

Het is tijd om Nederland aan deze rij toe te voegen. Een baan niet krijgen omdat je te oud zou zijn is net zo erg als een baan niet krijgen omdat je een bepaalde huidskleur hebt.

De omvang van leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is enorm. Ruim 30 procent van de werkgevers vermeldt in vacatures dat zij op zoek zijn naar schoolverlaters, beginnend personeel of mensen met maximaal drie jaar werkervaring. Zulke teksten zijn al verboden op basis van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid.

Quote

De omvang van leeftijds­dis­cri­mi­na­tie op de arbeids­markt is enorm

Het College voor de Rechten van de Mens stelt het kort en krachtig: een jonge kandidaat zoeken is nog te vanzelfsprekend en het benadelen van oudere sollicitanten is alom geaccepteerd. Onze maatschappij laat daardoor ervaring en kennis van senioren onbenut. Te veel werkgevers houden vast aan het vooroordeel dat 50-plussers vaker ziek zijn, minder flexibel en niet goed bijgeschoold.

Het tegendeel is het geval. Deze werknemers zijn niet vaker ziek, en bovendien supergemotiveerd en loyaal aan hun werkgever. Een zeer pijnlijk voorbeeld van leeftijdsdiscriminatie is age shaming, oftewel: iemand wegzetten als minderwaardig vanwege zijn leeftijd. Denk maar aan het ingeburgerde stereotype van de 'boze oude man'. Waarom zou een oude man zijn mening niet mogen geven als hij ergens boos over is?

Of denk aan oudere vrouwen. Botox is uiteraard helemaal fout, maar rimpels ook. Het is geen uitzondering als een oudere vrouw na een televisieoptreden snoeihard wordt afgemaakt op sociale media.

Age shaming is niet alleen kwaadaardig voor het individuele slachtoffer, maar ook voor de maatschappij als geheel. Jonge vrouwen kunnen, bewust of onbewust, de conclusie trekken dat hun kansen uiteindelijk een keer ophouden, alsof ze op een bepaald moment niet meer meetellen in de maatschappij.

In het debat hierover dat deze week in de Tweede Kamer werd gevoerd, was er veel aandacht voor het voorstel van 50PLUS. Onder meer de SP, GroenLinks, het CDA en de ChristenUnie toonden belangstelling. Die partijen willen eerst een advies van de Raad van State, daarna zal de Tweede Kamer over het voorstel stemmen.

Het CDA stelde overigens dat er wel heel veel ballen in de kerstboom komen, als ook leeftijd wordt toegevoegd aan Artikel 1 van de Grondwet.

Mijn mening hierover? Hoe meer ballen, hoe mooier de boom. Ik wens u alvast een heel mooie kerst toe. 

Henk Krol is fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer.