Verblijfsvergunning vermijdt risico's corona
OpinieBij alle maatregelen in de coronacrisis worden mensen zonder geldige verblijfspapieren vergeten. Dat is een risico voor henzelf en voor de samenleving, stelt Colm Dekker, stadsdiaken in Amsterdam. Ze krijgen nauwelijks medische zorg.
De beschaving van een samenleving is af te meten aan de manier waarop ze de meest kwetsbaren behandelt: ouderen, zieken, bewoners van zorginstellingen. Hun bescherming rechtvaardigt de huidige, extreme coronamaatregelen.
Het is simpelweg geen leven zonder papieren, zeker in deze coronatijd
Eén kwetsbare groep blijft echter buiten beeld: mensen zonder papieren. Deze mensen blijven per definitie onder de radar. Zij overleven zonder in beeld te komen, en dat is nu gevaarlijk, voor henzelf en voor heel de samenleving. Ze hebben nauwelijks toegang tot de gezondheidszorg. Ze leven veelal op straat of slecht behuisd en ze zijn moeilijk bereikbaar voor informatie. In de maatregelen tegen coronabesmetting vormen zij daardoor een risicofactor.
In Amsterdam zie ik Brazilianen die bij mensen thuis en in kleine bedrijven schoonmaak- en ander werk deden, dat onze economie en samenleving ondersteunt. Door de huidige crisis raken zij hun werk en daarmee hun huis en alles kwijt. Eritreeërs en anderen die hopen op een verblijfsvergunning en nu voor slapen, eten en andere basisbehoeften elke dag weer door de stad sjouwen. Precies het omgekeerde van: blijf binnen. Zeker proberen overheid, kerkelijke en maatschappelijke organisaties te helpen. Maar het is simpelweg geen leven zonder papieren, zeker in coronatijd. Uitzonderlijke tijden vragen om out-of-the-box-denken. Daarom vraagt deze tijd om een vergaande, maar simpele oplossing: geef ze papieren. Nederland zou het voorbeeld van Portugal kunnen volgen, dat vorige week alle mensen op Portugees grondgebied een tijdelijke verblijfsvergunning gaf. Om meerdere redenen is dat verstandig. Bijvoorbeeld: als zij vlot toegang krijgen tot gezondheidszorg, is dat goed voor hun gezondheid en voor die van ons allen. En op dit moment kan niemand worden uitgezet. Er werden al mensen uit vreemdelingendetentie vrijgelaten omdat hier geen perspectief op is. Wij zijn voorlopig nog niet klaar met het coronavirus.
Intussen wordt juist voor mensen zonder papieren de situatie steeds nijpender. Verder is een verblijfsvergunning verstandig omdat veel van deze mensen (bewezen) talenten hebben die wij in ons land hard nodig hebben en die we ook na het coronavirus zullen kunnen waarderen. En als laatste, een veelgehoord argument is de angst voor de aanzuigende werking. Die geldt nu niet. De grenzen zijn nagenoeg dicht. Er komt niemand extra naar Nederland als we dit nú regelen. Daarom zijn deze unieke omstandigheden waarin we dingen doen die anders ondenkbaar zijn, het juiste moment om ook deze stap te zetten: geef ze papieren.
Dat is winst voor de samenleving, voor de overheid die deze groep weer op de radar krijgt en natuurlijk voor de betrokkenen zelf. Zo kan het ook voor deze mensen na een lange Goede Vrijdag eindelijk Pasen zijn, met hoop op een nieuwe toekomst.
Colm Dekker is stadsdiaken van Amsterdam en verantwoordelijke van de Gemeenschap Sant'Egidio Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
PREMIUMCOLUMN62
Over ‘onacceptabel’ gesproken… Het is de hoogste tijd dat Rutte zich luid en duidelijk een crisisleider toont
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMColumn34
Vanuit een darkstore een paar zakken borrelnootjes en wat biertjes laten aanrukken? Doe even normaal
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week roept ze op tot betere omstandigheden voor bezorgers. -
PREMIUMColumn10
Ruw word ik uit mijn Franse droom gewekt, ik had de mail niet moeten ophalen
Daan Rot-de Launay (46) was getrouwd met muzikant en columnist Jan Rot, die in april overleed. Deze week gaat ze samen met de kinderen op vakantie, voor het eerst zonder Jan.
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
commentaar17
Redeloos, radeloos en reddeloos: de overeenkomsten tussen rampjaar 1672 en 2022 zijn groot
De initiatiefnemers van het Platform Herdenking Rampjaar 1672-2022 zullen zich wel eens achter de oren hebben gekrabd. Ze hadden vooraf nooit kunnen bevroeden dat er zoveel parallellen zouden zijn tussen dat ingewikkelde rampjaar en nu, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. -
9
Zoekers en twijfelaars, we hebben ze nodig
Salman Rushdie schreef over een zoeker, een twijfelaar. In deze overspannen wereld hebben we zulke mensen meer nodig dan ooit, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen.