Verdiep je in problemen die 'dikzakken' hebben
OpinieIn de discussie over vaccinatiebeleid, werd eind voirge week besloten dat zwaarlijvige mensen voorrang krijgen. Het leverde veel reacties op, ook in deze krant. Een lezer vertelt hier haar verhaal en ervaringen.
Delen per e-mail
Mensen met overgewicht kampen vaak met psychische problemen. Het zou zo fijn zijn als er onderzoek werd gedaan naar de reden van overgewicht.
Natuurlijk heb je de voorbeelden op tv van extreem overgewicht mensen, die zich volproppen. En dat is nu juist wat de slanke mensen willen zien om zich superieur te kunnen voelen. En te kunnen zeggen: 'kijk die dikzakken'. In mijn familie is het helaas genetische aanleg: oedeem. Maar ook doordat ik vanaf jongs af aan misbruikt ben.
Ik was een beeldschoon meisje en ben daarna gaan eten om niet meer mooi te zijn
Ik was een beeldschoon meisje en ben daarna gaan eten om niet meer mooi te zijn. Als het dan al in je dna zit, is het haast niet mogelijk het er weer af te krijgen. Toch ben ik ooit heel veel afgevallen met hulp van de Weight Watchers. Helaas is dat finan- cieel onhaalbaar geworden. Ik ben alleenstaand en op mezelf aangewezen. Dan wordt het een moeilijk verhaal.
Dieptepuntje van het afgelopen jaar: op bezoek bij de verjaardag van de kleine van vrienden van mij. De moeder van mijn vriendin voelde zich genoodzaakt aan de tafel waar ik zat te verkondigen dat elk pondje door het mondje gaat, dat dikke mensen kansloos zijn en geen ruggengraat hebben. En walgelijk om naar te kijken.
Wetende dat ik per dag minimaal zeven kilometer loop en zomers daarbij ook nog twee kilometer per dag zwem. Mij zul je nooit in het openbaar zien eten; de dingen die ik naar mijn hoofd heb gekregen, wil je niet weten. Mevrouw zat toen zelf met genoegen een stuk taart weg te werken. Elk jaar moet ik moed verzamelen om te gaan zwemmen, er is altijd wel iemand die zegt: 'pas op, een walvis'. Maar ja, je bent dik en gezellig. Dus daar moet je dan zelf hard om lachen, toch? Mijn kindertijd is gepaard gegaan met ongelofelijke pesterijen. Het heeft mij gevormd, of moet ik zeggen misvormd tot wie ik ben. Altijd gezellig, altijd lachen, altijd behulpzaam. Maar vooral altijd onzeker. Wat ik hiermee wil zeggen is: waarom zetten journalisten met de macht die zij hebben de politiek niet onder druk voor betere voeding die betaalbaar is.
Waarom niet vermelden hoe schandalig het is dat gezond eten onbetaalbaar is. Waarom geen oplossing te zoeken, in plaats van body shaming. Waarom niet wat dikke mensen volgen in de buitenwereld en laten zien hoe er met ze wordt omgegaan? Daarom zeg ik wel eens: als je het woordje dik vervangt door zwart, krijgen mensen niet uit hun strot wat ze nu schaamteloos en ongestraft tegen dikke mensen kunnen zeggen.
Naam en woonplaats van de lezer zijn bekend bij de redactie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Reacties op het winterweer: ‘Een fantastische Hollandse winterweek’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die dinsdag 16 februari in de krant verschenen over onder meer het winterweer en de laatste corona-perikelen. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
PREMIUMCommentaar
Ook als je doet wat niet mag, houd wel die 1,5 meter afstand
Ook als je een feest improviseert in het park, als je actievoert, als je toch bezoek ontvangt, als je naar de supermarkt gaat: houd die anderhalve meter afstand, vraagt Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
PREMIUMCOLUMN
Anonieme smaadpraat over Kamervoorzitter Arib is laf en laag
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Frank in quarantaine
De schijn van harmonie: als je ons nu zou filmen, waren we het perfecte kleine gezin
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 345. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
-
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
PREMIUMColumn
Wie na veertig jaar voor de klas afscheid neemt, verdient een volle klas en ingestudeerde versjes
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
20
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.