Volledig scherm
Kunstwerk van letters bij de Universiteit Twente, of ‘university’ zoals ze zichzelf graag noemen. © Tubantia

Verengelsing hoger onderwijs is doorgeslagen

commentaarDe Universiteit Twente heeft per 1 januari het Engels ingevoerd als voertaal. Documenten zijn alleen nog in het Engels. Vergaderingen zijn in het Engels. De lessen zijn in het Engels, behalve bij een klein aantal opleidingen waar studenten specifiek voor de Nederlandse arbeidsmarkt worden opgeleid zoals Technische Geneeskunde. De reden? Omdat er steeds meer buitenlandse studenten komen, moeten zij zich er thuis voelen. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, schrijft het bestuur.

Over de verengelsing van ons hoger onderwijs is al veel gezegd. Dat we internationale topwetenschappers aantrekken, is heel goed. Dat sommige studies in het Engels worden gegeven om onze jeugd voor te bereiden op een internationale carrière ook. Maar de laatste jaren is de boel volledig scheef gegroeid. Van alle masteropleidingen is al driekwart Engelstalig. Van de bacheloropleidingen een kwart. Universiteiten gebruiken het Engels als lokkertje voor buitenlandse studenten die geld in het laatje brengen. En met succes: in 2006 volgden 31.000 buitenlandse studenten een studie in Nederland. In 2017 lag dat aantal al op 76.000 en elk jaar wordt dat meer.

Op sommige universiteiten zoals die in Maastricht zijn Nederlanders in de minderheid. Wie daar vraagtekens bij zet, wordt al snel weggezet als bekrompen nationalist. Maar het onderwijs zucht onder de verengelsing. Docenten én studenten klagen dat de kwaliteit van het onderwijs daalt doordat niet iedereen het Engels even goed beheerst. Studentenvakbonden klagen over verdringing van studenten in collegebanken en in de zoektocht naar huisvesting.

Afgelopen september kondigde het kabinet een aantal maatregelen aan. Zo moeten studenten van buiten de EU straks een kostendekkend collegegeld betalen. Wordt strenger gecontroleerd of er niet onnodig in het Engels wordt gedoceerd en kan bij sommige opleidingen waar Nederlandse kinderen dreigen te worden verdrongen een numerus fixus worden ingevoerd. De maatregelen komen erg laat. Maar beter laat dan nooit. Want verengelsing draagt er volgens het universiteitsbestuur in Twente toe bij dat iedereen zich thuis kan voelen. Maar dat moet niet alleen voor buitenlandse studenten gelden, maar ook voor de Nederlandse wier ouders belasting betalen waarmee de universiteit wordt gefinancierd.