Verkiezingen gaan ook over het eerlijke wonen
OpinieDe woningmarkt is een groot belangrijk onderwerp bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Dat moet ook, want er is heel wat aan de hand, stelt Laurens Ivens. Al heeft niet iedereen dezelfde oplossingen.
Delen per e-mail
Huurhuizen die bij een verhuizing twee keer over de kop gaan, koophuizen die al weg zijn voor ze goed en wel op internet staan, lange wachttijden voor een sociale huurwoning en totale moedeloosheid onder woningzoekenden.
Het zijn allang niet meer alleen 'Amsterdamse toestanden'. De wooncrisis breidt zich vanuit de grote steden en de Randstad uit over grote delen van het land. Natuurlijk moeten er meer huizen bijgebouwd worden om de wooncrisis te bestrijden. Elke prognose over de ontwikkeling van de bevolking en de manier waarop we wonen laat zien dat er een groot tekort is aan woningen. Om de tekorten weg te werken moeten er in Nederland tot 2030 een miljoen woningen bijgebouwd worden.
Alkmaar of Amstelveen
We kunnen het ons niet permitteren het probleem vooruit te blijven schuiven
Maar het is een illusie om te denken dat meer bouwen de problemen op de woningmarkt oplost. Om even een voorbeeld te geven: in Amsterdam zijn niet eerder in een periode van zeven jaar zo veel woningen bijgebouwd als sinds 2014, bijna 50.000 woningen. Dat is vergelijkbaar met een stad als Alkmaar of Amstelveen. Maar juist in die periode is de prijs van een koopwoning met zo'n 50 procent gestegen, en verdubbelde de prijs van een particuliere huurwoning. Dat komt doordat de prijs van een huis niet alleen bepaald wordt door vraag en aanbod, maar ook beïnvloed wordt door de lage rentestanden voor hypotheken, of de populariteit van huizen als beleggingsobject.
Om ervoor te zorgen dat mensen een betaalbare woning kunnen vinden moeten we niet alleen kijken naar nieuwbouw. Landelijk komen er zo'n 75.000 woningen per jaar bij, terwijl we honderd keer meer bestaande woningen hebben (7,9 miljoen).
Verschillende maatregelen zijn denkbaar om échte stappen te zetten en de bestaande huizen betaalbaar te houden. Zo zou het een goed idee zijn om het puntenstelsel dat nu alleen de prijs van huizen tot 750 euro reguleert, uit te breiden, zodat we voorkomen dat boven de 750 euro meteen geldt wat de gek ervoor geeft. Een andere maatregel is het weren van beleggers op de koopmarkt.
Onbetaalbaar
Beleggers zijn door de regering vanuit het buitenland aangetrokken. Omdat zij torenhoge huren kunnen vragen voor de huizen die ze opkopen, zijn ze bereid om ver te overbieden op te koop staande woningen. Het probleem van onbetaalbare woningen wordt in veel partijprogramma's voor de landelijke verkiezingen erkend, maar de moed om dit ook op te lossen verschilt enorm.
Dat betekent dat er op 17 maart echt wat te kiezen is. We kunnen het ons niet langer permitteren om de wooncrisis voor ons uit te schuiven, waarbij alleen nog rijke mensen een fijn huis kunnen betalen. Betaalbaar wonen is een recht voor iedereen.
Laurens Ivens (SP) is wethouder voor Bouwen en Wonen in Amsterdam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frank in quarantaine
Het is tijd voor een monumentje voor onze huisartsen
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 397. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUMcolumn
Hoe ik in de PC Hooftstraat voor topsporter werd aangezien
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
FRANK IN QUARANTAINE
Ik moet zeggen: AstraZeneca, ik zou nog geen tweedehandsauto van ze kopen
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 385. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
-
5
Reacties op toegangstesten: ‘Dat worden wel drie heel dure dagen’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die zaterdag 10 april in de krant verschenen over onder meer het AstraZeneca-vaccin en evenementen met toegangstesten. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Opinie
Het offer dat jongeren brengen kan niet langer
De lockdown is voor niemand prettig maar jongeren vangen de grootste mentale klappen op, stellen Thijs Launspach en Jessica de Ruijter. Het aantal hulpvragen bij de GGZ is enorm, en de klachten zijn zwaarder.