Verlicht druk jeugdzorg en investeer in preventie
OpinieSinds gemeenten in 2015 zelf verantwoordelijk werden gaat het niet goed met de jeugdzorg. Ja, er is meer geld nodig. Maar mét een plan dat onderbouwd is, stelt Paul van der Velpen. En aandacht voor preventie.
Sinds gemeenten in 2015 verantwoordelijk zijn geworden voor de jeugdzorg, gaat het bergafwaarts. Iedereen is het erover eens dat een flinke verbouwing nodig is.
De kosten rijzen de pan uit en het kind wordt niet altijd geholpen
De kosten rijzen de pan uit en kinderen worden lang niet altijd goed geholpen. Gemeenten willen 1,7 miljard extra van het rijk om de gestegen jeugdzorgkosten te financieren. Maar los je zo het probleem op? Niet zolang er alleen geld wordt gevraagd, zonder een goed onderbouwd plan met aandacht voor preventie.
Laten we iets leren van hoe de coronapandemie wordt aangepakt. Vergelijk jeugdzorg, vooral zware jeugdhulpverlening, met de intensive care. Natuurlijk moet er geld naar de ic. Maar alleen meer ic-bedden is niet de oplossing. Die ligt buiten het ziekenhuis. Mensen moeten hun gedrag aanpassen om de pandemie niet verder te verspreiden: afstand bewaren, handen wassen, mondkapjes.
Dat geldt ook voor jeugdzorg: de druk op jeugdhulpverlening kan alleen verminderd worden door het gedrag buiten de jeugdzorg aan te passen. Centraal staat hierin de sociale basis van het kind: gezin, familie, kinderopvang, school, woonwijk, huisartsen, jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau). Het heeft geen zin om via gespecialiseerde hulp het kind te 'repareren', als het daarna terugkeert naar die onveranderde sociale basis, als deze niet goed is. Door die te verbeteren (investeren in preventie), kunnen we de druk op jeugdzorg en gespecialiseerde jeugdhulpverlening verlichten én de ontwikkelkansen voor kinderen vergroten. Hiervoor is een landelijke, dekkende preventie-infrastructuur nodig, waarbinnen scholen, kinderopvang, wijkbureaus en de jeugdzorg samenwerken én effectieve interventies kunnen plaatsvinden. Hoe sterk de sociale basis ook is, er zullen altijd gezinnen zijn die gespecialiseerde hulp nodig hebben. Maar door vroegtijdig signaleren, neemt het risico op langdurige bijwerkingen af.
De financiën worden bij deze stelselwijziging verdeeld over drie pijlers: 15 procent voor universele preventie, gericht op welbevinden, participatie en gezondheid, gericht op alle kinderen; 35 procent voor selectieve preventie, gericht op kinderen en gezinnen waarvan we weten dat ze extra hulp nodig hebben; 50 procent voor geïndiceerde preventie en behandeling door jeugdzorg: hulp en bijstand als het misgaat. Het meeste geld gaat weliswaar naar de jeugdhulpverlening, maar die is ook het duurst. Dat geldt in de gezondheidszorg ook voor een ic-bed. Dit voorstel komt uit de denktank De Jeugdsprong, een samenwerking tussen FNV Zorg & Welzijn en Stichting Beroepseer voor stevige veranderingen in de jeugdzorg.
De denktank werkt van onderop aan een breed gedragen jeugdzorgadvies en bestaat uit verschillende expertises. Inmiddels doen duizenden mee aan de ontwikkeling van een advies dat op 17 mei wordt gepresenteerd.
Paul van der Velpen is adviseur publieke gezondheid en lid van de Denktank Jeugdsprong.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn3
Wie één mensenleven redt, redt de hele wereld
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Column93
Dan maar een boterham met kaas in plaats van speltbrood met avocado en een gepocheerd eitje
Journalist Debby Gerritsen duikt in de actualiteit en schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMcolumn25
Ik kan niet anders dan constateren dat dit drama voorkomen had kunnen worden met tijdig ingrijpen
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
29
Droogte schreeuwt om haast bij uitvoering deltaplan
De droogte is inmiddels een jaarlijks terugkerend probleem. Hoewel er al veel in gang is gezet om ons voor te bereiden op periodes met weinig neerslag, is het tijd voor een versnelling. En een forse ook, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
72
Reacties op sms'jes Rutte: ‘We laten ons besturen door mensen die de wet aan hun laars lappen’
‘Het is sowieso wenselijk om eens naar onze eigen impact op het milieu te kijken’ en ‘Mark Rutte kan dat alleen doen omdat wij dat telkens door de vingers zien’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van vrijdag 20 mei verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.