Waar is het fatsoen van de economische reuzen?
OpinieJe kon er niet omheen: Black Friday. Kortingsfeest voor de consument. Maar zo'n feest is het niet voor veel werknemers van grote bedrijven in Nederland, stellen Paul Smeulders, Bart van Kent en Gijs van Dijk.
Delen per e-mail
Gisteren was het Black Friday. Een dag die is overgewaaid uit de nog net iets kapitalistischere VS. Een dag waarop winkels klanten lokken met kortingen, als opening van het Christmas Shopping Season.
Amazon heeft over geprofiteerd van voorzieningen, maar draagt nauwelijks bij
Ook de dag die dit jaar door een wereldwijde coalitie, met organisaties als Progressive International, Greenpeace, UNI Global Union en Tax Justice Network, wordt aangegrepen om aandacht te vragen voor de gevolgen van hyperconsumentisme in onze samenleving. In een open brief richt deze coalitie zich specifiek op Amazon; to Make Amazon Pay. Amazon heeft de twijfelachtige eer de rijkste man ter wereld als ceo te hebben: Jeff Bezos. Hij is met een vermogen van 182 miljard dollar rijker dan Bill Gates. En terwijl miljoenen mensen in deze tijd vechten om hun hoofd boven water te houden, kon Bezos dankzij corona nog eens 9,2 miljard dollar bijschrijven op zijn rekening.
Sinds dit jaar werkt Amazon ook vanuit Nederland. Zo'n 10 miljoen mensen per maand bezoeken inmiddels de Nederlandse website, en Amazon Prime heeft in Nederland 1 miljoen gebruikers. Amazon heeft overal kunnen floreren dankzij publieke voorzieningen zoals goede infrastructuur en sociale zekerheid, maar draagt daar nauwelijks aan bij. In 2019 betaalde Amazon maar 1,2 procent belasting in de Verenigde Staten, waar het hoofdkantoor zit. Daarnaast doen werknemers van Amazon hun werk vaak in gevaarlijke omstandigheden. Onlangs staakte een deel van het personeel nog omdat het bedrijf zich niet hield aan de coronarichtlijnen. Hun loon wordt nauwelijks verhoogd en ze worden gestraft als ze zich verdedigen of organiseren. Nederland kent helaas vergelijkbare situaties. Ahold Delhaize maakte in 2019 2,7 miljard winst, terwijl in de distributiecentra werknemers voor een hongerloontje met een tijdelijk contract werken en afgesnauwd worden als ze hun targets niet halen.
De topman van Heineken verdiende in 2019 236 keer zoveel als de gemiddelde werknemer. Ook in Nederland zijn grote bedrijven die profiteren, maar weinig teruggeven: de vier grootste tabaksbedrijven ter wereld sluizen jaarlijks 7,5 miljard euro aan dividend, rente en royalty's door Nederland om hun belastingdruk te verlagen. Het kan toch niet dat een kleine groep zijn vermogen ziet groeien zonder er iets voor te hoeven doen? Terwijl miljoenen werknemers voor lage lonen, onder slechte omstandigheden deze winsten mogelijk maken?
Het is tijd voor een eerlijker verdeling van de welvaart. Dat bedrijven eerlijk belasting betalen waar zij profiteren van de publieke voorzieningen. Tijd dat de lonen worden verhoogd zodat mensen fatsoenlijk kunnen rondkomen. En om winst en zeggenschap te delen, met winstdelingsregelingen of aandelen voor werknemers. Make Amazon Pay.
Paul Smeulders is Tweede Kamerlid voor GroenLinks, Bart van Kent is Tweede Kamerlid voor de SP en Gijs van Dijk is Tweede Kamerlid voor de PvdA.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Reactie op Akwasi: ‘Hij lijkt despotische trekjes te vertonen, zijn wil is wet’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 11 januari in de krant verschenen over onder meer Donald Trump en Akwasi. -
frank in quarantaine
Van mijn vrouw kreeg ik een app waarmee ik virtueel door Italië wandel, van Venetië naar Rome
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 112. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Commentaar
Nederland verrommelt. En daar kan alleen Nederland iets aan doen, niet de gemeente Rijssen of Sappemeer
In Nederland heeft elk dorp al zo ongeveer zijn eigen bedrijventerrein. Moeten daar nu ook nog een paar 250 meter hoge windmolens bij, vraagt Hans Nijenhuis in dit commentaar.
-
2
Reactie op rellen: ‘Een kleine groep kan of wil zich blijkbaar niet schikken’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 25 januari in de krant verschenen over onder meer de overheidssteun en de rellen rond de avondklok. -
Reacties op lockdown: ‘Hang dezelfde mode voor het nieuwe seizoen terug’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die dinsdag 12 januari in de krant verschenen over onder meer de lockdown. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd.