We zitten in een periode vlak voor 'de spuit', waarvan we niet weten hoelang die duurt
frank in quarantaineFrank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens corona. Tweede golf, dag 68. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
Delen per e-mail
Kijkt u ook uit naar de brief van de huisarts? Of u even langs wilt komen. Morgenmiddag tussen twee en drie. Het vaccin is gearriveerd. Benieuwd hoe dat voelt. Dat je nog 24 uur hebt voor je ingespoten wordt. Of je dan überhaupt de deur nog uit durft. Om het niet in de laatste paar uur alsnog te verpesten. Die fietstocht naar het prikmoment, de meneer die je vlak voor de deur nog even lijkt aan te kuchen. Het moment suprême, de schouder ontbloot, dat-ie erin gaat, de spuit. Hoe je dan naar buiten loopt.
Ja, het lijkt alsof we er al bijna zijn. Maar dat is niet zo. We zitten in een periode vlak voor 'de spuit', waarvan we niet weten hoelang die duurt. Net zoals we ook al die andere fasen waarin we met dit virus zaten, alleen maar achteraf konden duiden. Ik onderscheid zeven fasen, tot nog toe.
1. De ontkenning. Weet u nog? Januari, februari van dit jaar. Het was een heftig griepje dat in Azië woedde. En als het kwam, dan zou het wel meevallen.
2. Paniek. Want toen kwam het. En ineens was het in Italië? Wow, wat was daar aan de hand? Lijkkisten op straat. Het zou toch niet?
3. Angst. Het was Italië uit en nu in Brabant aangekomen. Hele verpleeghuizen aan het virus. Immunologen op tv. Koopmans, Van Dissel. Het was er en het zou zomaar ook hier binnen kunnen komen. Niemand de deur meer uit. Lege straten, je durfde geen lantaarnpaal aan te raken.
4. Valse relaxtheid. De zon scheen weer, we hadden het ergste gehad. Wie kende nog een zieke? Het moest wel haast weg zijn. De straten liepen weer vol, de lach keerde terug. We gingen voorzichtig op vakantie. maar waarom nog voorzichtig eigenlijk?
5. De schok. Nou daarom dus. Tweede golf. Het virus was keihard terug. En ook al zag je minder angst in de straten, ook al zaten we niet meer allemaal opgesloten in onze huizen, we wisten dat het er was. En bleef.
Waardoor 6. De irritatie. Die groeide. De economie haperde. We gingen ons aan elkaar ergeren. Doet iedereen nog wel mee? Waarom niet?
Tot 7. De opluchting. Het vaccin is er. Maar nu? We zitten in het Eindspel. Een ongewisse periode, cijfers die toch weer stijgen, nieuwe onvrede. Hoeveel fasen nog tot de brief van de huisarts?
Reageren? frankpoorthuis@dpgmedia.nl
Bekijk hier onze video’s met tips voor als je thuiszit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
Frank in quarantaine Je moest er snel bij zijn om de illusie van een winterlandschap te ervaren
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 116. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
Commentaar Laat de arts beslissen over dat laatste ic-bed, niet een dobbelsteen
Artsenorganisaties hebben met grote zorgvuldigheid een draaiboek gemaakt voor het zwarte scenario dat nergens meer vrije ic-bedden zijn. Jammer dat het kabinet dan toch wil loten, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.
-
Opinie ‘Multinationals de poen, het midden- en kleinbedrijf moet het doen met een aai over de bol’
Het midden- en kleinbedrijf komt er bekaaid af als het om het verdelen van het geld gaat, zegt Leefbaar Rotterdam-gemeenteraadslid Geert Koster: ‘Kleine bedrijven krijgen de kruimels’. -
FRANK IN QUARANTAINE Dat we dit weekend met z'n allen gingen winkelen, was dat een uitbraakpoging?
Frank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens corona. Tweede golf, dag 67. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Lezersreacties Vrienden op afstand? ‘We besloten vanaf toen de 1,5 meter niet meer aan te houden’
Frank Poorthuis deed deze week in zijn rubriek Frank in quarantaine een vijfde oproep: vertel over vriendschappen in coronatijd. Een kleine selectie uit alle inzendingen.