Weeshuis bouwen? Een kind hoort bij de familie
OpinieOp sociale media loopt een actie van stichting Shared Humanity voor de bouw van een weeshuis in Gambia. Alle goede bedoelingen ten spijt, is het geen goed idee, stellen 27 betrokkenen bij #EveryChildAFamily.
Geld inzamelen om kwetsbare kinderen te helpen. Wat kan daar nu mis mee zijn? De afgelopen dagen zagen we een actie langskomen op sociale media van stichting Shared Humanity, die geld inzamelt voor de bouw van een weeshuis voor 200 kinderen in Gambia. Veel BN'ers deelden de oproep om te doneren, of doneerden zelf.
Onder anderen Monica Geuze, Ali B, Rico Verhoeven en Yolanthe Cabau gaven deze oproep met hun enorme schare volgers een miljoenenpubliek. Het lijkt zo mooi. Je inzetten voor kwetsbare kinderen, hen een goed en veilig thuis geven in een weeshuis in een Afrikaans land. Toch is dat geen goed idee.
Sociale ontwikkeling
Waarom niet? In de afgelopen 65 jaar hebben honderden onderzoeken in 60 landen over de hele wereld laten zien dat opgroeien in een weeshuis niet goed is voor de gezondheid en de psychische, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen.
Met een goed vangnet hoeven er geen kinderen meer te worden afgestaan
De gevolgen hiervan blijven voelbaar als de kinderen volwassen zijn. Ze missen sociale, praktische en financiële vaardigheden om het leven in de maatschappij aan te kunnen. Daarbij: maar liefst 80 procent van de kinderen die opgroeien in weeshuizen, heeft nog een of twee levende ouders.
Het probleem is vaak dat er voor arme gezinnen geen vangnet is, waardoor wanhopige ouders uiteindelijk hun kroost naar het weeshuis brengen. Ze hopen dat de kinderen daar wel genoeg voeding krijgen en naar school kunnen. Wij, 27 stichtingen, vergelijkbaar met Shared Humanity, hebben ervaren dat het bijna altijd anders kan: kwetsbare kinderen hoeven niet in een weeshuis op te groeien, maar kunnen zich optimaal ontwikkelen in een gezin.
Onze uitnodiging aan Shared Humanity voor een gesprek hierover is afgehouden, maar de uitnodiging blijft staan. Met ondersteuning op maat zorgen wij er namelijk al jarenlang voor dat kinderen in een familie kunnen opgroeien. Met een goed vangnet hoeven er geen kinderen meer te worden afgestaan.
Terugkeer naar familie
Opvang in een tehuis is voor een klein aantal kinderen soms tijdelijk nodig, maar dan in kleine groepen met vaste verzorgers. Die opvang is gericht op terugkeer naar familie of plaatsing in een pleeggezin. Opvang in een gezin is niet alleen het beste voor kinderen, maar ook een efficiënte inzet van giften: gezinsopvang is meestal tien keer zo goedkoop als opvang in een tehuis.
Hoe fantastisch zou het zijn als de 40.000 euro die nu is ingezameld, wordt ingezet om niet 200 maar wel 2000 kwetsbare kinderen in Gambia in hun gezin te ondersteunen? Daar horen zij immers thuis, en alleen zo worden zij écht geholpen.
Mede namens 27 particuliere initiatieven, aangesloten bij #EveryChildAFamily, Patricia Nieuwenhuizen, coördinator Better Care Network Netherlands.
Ondertekend door: Dutch Tanzania Foundation (Tanzania), Stahili Foundation (Kenia), Friendship Foundation (Sri Lanka), IMBA (Zimbabwe/Malawi), Soft Tulip (Oost-Europa), Stichting Westerlaken Foundation (Indonesië), Stichting Tanzania Support (Tanzania), Nativitas (Indonesië), stichting Looking Forward (Vietnam), Stichting Outreach Support Ministries (Sierra Leone, Liberia en Togo), Breadfruit House Dominica (Dominica), Stichting Kids Care Kenia (Kenia), CRO Foundation (Oeganda), Puppet Interview Programme (Kenia), Stichting SOJA (Afrika), Stichting Yayasan Setetes Embun (Indonesië), Stichting TLC Nederland (Zuid-Afrika), Stichting Adamfo Ghana (Ghana), Stichting Tan-Kids (Tanzania) Mama&Me Uganda (Oeganda), Stichting Siaya Education Project (Kenia), Stichting Afia & You (Ghana), Stichting Vrienden van Give a Child a Family (Zuid-Afrika) Stichting Upendo Daima Nederland (Tanzania), Niketan Foundation (Bangladesh), Daniëlle's Children’s Fund (Ecuador en Nepal) en Stichting Street Child Nederland (Sierra Leone, Oeganda, DR Congo en Nepal).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtips
Je kind vermaken zónder scherm: 7 leuke offline tips
Eindelijk gezellig samen vakantie, kijkt je kind de hele dag naar een tablet. Hoe lok je je kind weg van dat scherm? -
29
Waarom we de verhalen uit Oekraïne moeten blijven vertellen
De strijd in Oekraïne is er niet een om vrolijk van te worden. Toch moeten we de verhalen blijven vertellen, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. -
PREMIUMColumn42
Onze premier heeft het onrealistische vernuft om álles te overleven
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMColumn52
Waar blijft het concrete plan om de nodige vakmensen op te leiden?
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm.
-
PREMIUMColumn
Het grote probleem van het Nederlandse asielbeleid: de overheid loopt standaard achter de feiten aan
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
12
Getest: dit is de beste ventilator
Wat is de beste ventilator? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
111
Wie is er nou roekeloos, Pelosi of China?
China is een groot land maar Taiwan is een vrij land. Laten we dat niet vergeten bij al die kritiek op Nancy Pelosi, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.