OpinieDe arbeidsmarkt is zo oververhit dat er meer vacatures dan werklozen zijn. Dat is voor het eerst in decennia. Werkgevers zouden er dus alles aan moeten doen hun medewerkers te behouden, stelt Guido Heezen.
Guido Heezen
Grote internationale media stonden er onlangs vol mee: na the great resignation was daar plotseling het stay interview. De nieuwste remedie voor het afkoelen van de verhitte arbeidsmarkt: een gesprek waarin je vraagt waarom iemand wél blijft.
Oplossingen zijn broodnodig. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat Nederland in de laatste maanden van 2021 370.000 werklozen telde, terwijl er 387.000 vacatures open stonden. De laatste keer dat Nederland op dit laagterecord aan werkelozen zat, stond Una Paloma Blanca nog in de hitlijsten en was Spielberg's Jaws nog in de bioscoop te zien. In eerste instantie vind ik het een goed initiatief, zo'n 'blijfgesprek'. Het is immers gemakkelijker en goedkoper om een goede werknemer die zich al betrokken voelt bij de organisatie te behouden, dan een nieuwe medewerker in te werken. In 2021 was de kans zelfs ruim elf keer groter dat niet-betrokken werknemers op zoek gingen naar een nieuwe baan buiten de organisatie dan hun betrokken collega's, zo liet ons onderzoek zien. Goed dus, zo'n stay interview? Ja, maar niet goed genoeg.
Het is gemakkelijker en goedkoper om een goede werknemer die zich al betrokken voelt te houden
Het is te vrijblijvend om je te beperken tot één momentopname. Om een volledig beeld te krijgen van wat je medewerkers beweegt en of ze zich nog betrokken voelen, moet je regelmatig inchecken. We horen veel geluiden dat werkgevers het zwaar hebben - wat deels terecht is - in deze competitieve arbeidsmarkt.
Maar doen deze werkgevers er écht alles aan om actief te luisteren naar hun medewerkers? Werkgevers die anno 2022 het verschil willen maken, kunnen beter investeren in het betrokken personeel dat ze al in huis hebben, dan enkel inzetten op forse recruitmentbudgetten.
Door op reguliere basis te luisteren naar je eigen personeel krijg je meer inzicht in welke kant ze op willen en waarom dat (hopelijk) niet richting de uitgang van het pand is. Hiermee verhoog je de betrokkenheid onder je medewerkers, wat zorgt dat medewerkers langer blijven. Binnen organisaties met een hoge betrokkenheid is het verloop 22 procent lager dan gemiddeld.
Ook de prestaties van de organisatie (26 procent) en de doelgerichtheid (28 procent) nemen toe als het gros van de medewerkers zich onderdeel van het bedrijf voelt, zo laten onze cijfers zien. Wanneer je als organisatie wilt groeien, moet je natuurlijk óók de voordeur wagenwijd openzetten voor nieuw talent. Maar toch zouden werkgevers in de eerste plaats het talent dat ze al in huis hebben aan zich moeten binden. Werknemers hebben het op de krappe arbeidsmarkt voor het zeggen. Werkgevers van Nederland (en daarbuiten), jullie weten wat je te doen staat.
Luister naar je werknemers, doe dat regelmatig, en handel ernaar; want zij zijn je meest waardevolle troef. Dan blijft die achterdeur hopelijk gewoon dicht.
Guido Heezen is oprichter en eigenaar van Effectory, een bedrijf dat onderzoek doet onder medewerkers van Nederlandse organisaties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.