Volledig scherm
Leerlingen van het ROC Amsterdam volgen een les op hun smartphone. ANP KOEN VAN WEEL © ANP

Werkgever moet mbo’er en hbo’er gelijke stagevergoeding betalen

OpinieOnlangs begon het Rijkstraineeprogramma voor mbo'ers. Zij blijken minder stagevergoeding te krijgen dan hbo'ers. Jurgen van der Hel, Kirsten van den Hul en Paul van Meenen willen dat veranderen.

De eerste tien mbo-rijkstrainees zijn begonnen. Het Rijkstraineeprogramma is onder academisch opgeleide studenten al jarenlang een felbegeerde entree voor het werkende leven.

Je krijgt er de kans om met een tweejarig startserscontract ervaring op te doen bij verschillende onderdelen van de rijksoverheid. De trainees opereren altijd in groepsverband, waarbij het behalve om werkervaring ook om persoonlijke ontwikkeling gaat.

Het traineeprogramma was nooit eerder toegankelijk voor mbo-afgestudeerden, terwijl juist die groep steeds harder nodig is. Bovendien ontbreekt juist bij die groep dikwijls de aandacht van de werkgever voor persoonlijke ontwikkeling.

Wij vroegen minister Van Engelshoven om dit programma ook voor mbo'ers open te stellen. De Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO, pakte die handschoen als eerste op. En zo begonnen op 1 september tien mbo-trainees op de ict-afdeling. Hiermee geeft de overheid een belangrijk signaal af: wij zijn een werkgever voor iedereen. En terecht, want hoe graag politici ook praten over de waardering die zij hebben voor vakmensen, mensen die 'het echte werk' doen, in de praktijk ontbreekt het nog te vaak aan waardering.

Wat ons betreft breiden we de ruimte voor mbo'ers binnen het Rijkstraineeprogramma de komende tijd verder uit. Maar om die waardering echt te krijgen, is meer nodig. Want waarom krijgen mbo-studenten tijdens hun stage bijvoorbeeld minder vergoeding dan stagiairs van het hbo of de universiteit? Verschillen van een paar honderd euro per maand zijn geen uitzondering.

Quote

Verschil­len van een paar honderd euro per maand zijn geen uitzonde­ring

Bij JOB, de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs die mbo-studenten vertegenwoordigt, is de frustratie hierover bekend. Studenten vragen zich af waarom er een verschil in hun beloning zit, terwijl zij net zo hard werken en net zo veel uren maken als alle andere stagiairs. En dan zijn er nog steeds werkgevers die, zelfs in deze krappe arbeidsmarkt, mbo-stagiairs aannemen zónder daar een vergoeding tegenover te stellen.

Dat moet anders. In Leiden beseften ze dat, daar wordt gestopt met het ongelijk betalen van stagiairs. De Leidse gemeenteraad stemde voor een voorstel van de PvdA, met hartelijke steun van D66, om de stagevergoedingen voor stagiairs bij de gemeente gelijk te trekken. Zij lijken hiermee een primeur te pakken te hebben. In het Tweede Kamerdebat over het mbo van morgen zullen wij de minister vragen er bij andere gemeenten en provincies op aan te dringen dit voorbeeld te volgen. En samen met het JOB in kaart te brengen hoe vaak mbo'ers daadwerkelijk voor niks stagelopen.

Want ook in de praktijk verdienen mbo'ers een gelijke behandeling.

Jurgen van der Hel is voorzitter van Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB), Kirsten van den Hul is Tweede Kamerlid voor de PvdA en Paul van Meenen is Tweede Kamerlid voor D66.

  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.