Volledig scherm
© WireImage

Wie zijn kop in het zand steekt, ziet salafisme niet

OpinieOnze regering is te weinig alert en actief als het gaat om het bestrijden van de radicale islam, ofwel het salafisme, vindt Piet Hartman, columnist en schrijver. ,,De VVD lanceert papieren tijgers, CDA en ChristenUnie zijn al jaren 'geschokt'.''

Het jaar 2016 stond voor mij in het teken van een bezoek aan Iran en Marokko. Boeiend en confronterend was het. Ik heb me netjes aangepast. Nooit heb ik daar op klompen een moskee bezocht. 'Hang die ongelovige op!' heb ik nooit gehoord. 'Welcome' was het meest gebruikte woord. Veel mensen voeren een stille strijd om te overleven en voor verandering, jongeren vooral.

Toen ik bij de gastvrije Koerden bivakkeerde, zag ik een filmpje over militiecommandant Meryem. 'Religie en oorlog zijn door mannen uitgevonden', zei zij, en dat klonk als een voltreffer. Christelijke monniken die vroeger niks met de samenleving op hadden, gingen ver weg in een klooster wonen. Dat gebeurt niet bij de politieke islam ofwel de islamisten/salafisten.

Een Deense televisieploeg bezocht undercover een aantal moskeeën. Het waren staatjes in de staat. De moskeebesturen spraken met twee monden. Binnen klonk de haat, buiten de leugen.

De compromisloze sharia wordt geëxporteerd door een land als Saoedi-Arabië, dat met oliedollars het vrije denken vergiftigt.

Wat gebeurt er in onze eigen moskeeën? De journalist Maarten Zeegers verbleef drie jaar lang undercover in de Haagse wijk Transvaal en schreef er een boek over, Ik was een van hen (uitg. Podium, 2017). Het gaat over dertig (!) van die staatjes in de staat. Salafisten regeren in moskeeën en de omgeving van die moskeeën in steden als Eindhoven, Tilburg, Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Door groepsdruk komt het slechtste in de mens boven. Duitsland heeft de salafistische organisatie Die wahre Religion na een inval verboden.

Quote

Nederland heeft kennelijk geen grondwet, maar een gedoogwet

En wat doet onze regering? Die steekt de kop in de Saoedische zandbak, want er spelen belangen die gekoesterd moeten worden.

'Ouders moeten hun kinderen niet naar het Haga Lyceum sturen,' reageerde minister-president Mark Rutte nogal wereldvreemd op de ontwikkelingen binnen die school.

De VVD lanceert graag papieren tijgers. Het CDA en de ChristenUnie tonen zich al jaren 'geschokt', die partijen blijven allerlei zaken chronisch gedogen.

Na de onthullingen van Nieuwsuur en NRC Handelsblad over salafistische praktijken in moskeescholen is dit wel duidelijk geworden: Nederland heeft kennelijk geen grondwet, maar een gedoogwet.

Overigens vond ik de oproep van een imam aan salafisten om terug te keren naar het land van herkomst van grote wijsheid getuigen. Dat dat zal gebeuren, geloof ik als ongelovige niet.

Misschien moeten we toch maar even de schrijver Gerrit Komrij (Morgen heten we allemaal Ali, uitg. De Bezige Bij, 2010) in plaats van de bijbel ter harte nemen.

Piet Hartman woont in Altena. Hij is schrijver en columnist.