Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Woningnood is in de Randstad het grootst

OpinieKamerlid Henk Nijboer (PvdA) en zes partijgenoten verwijten het kabinet (Opinie 12-11) dat het zich te veel richt op de Randstad. Toch liggen daar wel de meest nijpende problemen, stellen zes D66-wethouders.

Heel Nederland gaat gebukt onder een gigantisch woningtekort. Maar de PvdA kiest ervoor om alleen naar de regio te kijken. Kamerlid Nijboer pleit voor meer aandacht voor de regio ten koste van de Randstad en gaat zo voorbij aan de problemen waar de grote steden mee kampen.

Als de woningnood de PvdA echt aan het hart gaat, zou de partij geen tegenstelling tussen Randstad en regio creëren voor politiek gewin. Tot 2035 zal de Nederlandse bevolking groeien met 1 miljoen mensen. Driekwart van die nieuwe inwoners zal terechtkomen in grote en middelgrote steden.

Quote

Driekwart van die nieuwe inwoners zal terechtko­men in grote en middelgro­te steden

Amsterdam is binnenkort een stad met meer dan 1 miljoen inwoners. Utrecht groeit nu al relatief het hardst en heeft er de afgelopen jaren de helft van haar omvang bij gekregen. Dit zijn geen analyses van een stel Randstedelingen, maar van het CBS. Deze groei laat zien dat er juist meer in plaats van minder aandacht voor de Randstad moet komen.

De verbazing over het pleidooi van Nijboer en consorten om nou eens te stoppen met die extra aandacht voor de Randstad, is dan ook groot bij de D66-fracties in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Nijmegen en Groningen. Nijboers frustratie zit er vooral in dat het kabinet alleen zou investeren in de rijkste gebieden en niet in de gebieden waar 'de meerderheid woont', namelijk in de regio. Dat die meerderheid al een woning heeft, en dat de woningnood het grootst is in de Randstad, maakt hem blijkbaar niet uit. Dat de wachtlijsten voor sociale huurwoningen in de Randstad het langst zijn blijkbaar ook niet.

Met deze visie accepteert de PvdA doodleuk dat studenten eindeloos bij hun ouders blijven wonen en dat starters op de woningmarkt nagenoeg kansloos zijn in de grote steden.

Om nog niet te spreken van de leraren en agenten, voor wie er dan evenmin plek is. En dat voor een partij die nota bene in haar eigen verkiezingsprogramma 'zeker zijn van een woning' als thema heeft staan. De PvdA zou moeten weten: woonbeleid maak je niet op basis van waar nu de meerderheid woont, maar waar straks de woningnood het hoogst is.

Wij zijn daarom juist tevreden met de woondeals die het kabinet sluit, zoals in Groningen. Maar in plaats van goed beleid voor de toekomst te voeren kiest Nijboer voor het populisme: het schreeuwende tekort aan woningen in de grote steden wordt gebruikt om in te spelen op de tegenstelling tussen Randstad en regio.

Dat blijkt uit zijn oproep, bij de behandeling van de woningplannen van dit kabinet, om veel meer te investeren in dorpshuizen en winkelcentra in krimpgebieden. Alsof je huis in brand staat, maar je de brandweer belt om de kat uit de boom van de buren te halen.

Reinier van Dantzig (Amsterdam), Jony Freket (Utrecht), Hanneke van der Werf (Den Haag), Chantal Zeegers (Rotterdam) en Tobias van Elferen (Nijmegen).