Ziekenhuisbestuurders, wij willen een richtlijn
OpinieIn een open brief aan de NVZ en NFU, koepels van ziekenhuizen, vragen vijf beroepsverenigingen en de Patiëntenfederatie een duidelijke richtlijn voor het gebruik van beschermende middelen in ziekenhuizen.
Het coronavirus grijpt pijlsnel om zich heen. Dat leidt tot onrust bij zorgmedewerkers. Hoe voorkom je dat je besmet raakt, of collega's en patiënten besmet?
Patiënten voelen zich onveilig als ze medewerkers zien zonder bescherming
Wij adviseren mensen in de zorg in principe een medisch mondneusmasker (type IIR) te gebruiken. En daarvan alleen af te wijken als je dat professioneel nodig en verantwoord vindt. Wij vragen u ons advies over te nemen in de ziekenhuizen. Steeds meer zorginstellingen doen dat al. Want je moet er alles aan doen om de kans op besmetting van zorgprofessionals en patiënten zo klein mogelijk te houden. Veiligheid moet vooropstaan. Daar hoort een heldere, eenduidige afspraak over persoonlijke beschermingsmiddelen bij. Binnenkort komt die duidelijkheid er met een landelijke plicht om in publieke binnenruimtes een mondneusmasker te dragen. Aan die duidelijkheid ontbreekt het waar de meest kwetsbare Nederlanders verblijven: ziekenhuizen.
Dat is verwarrend en onveilig. Bij sommige contacten tussen patiënt en zorgverlener zijn, volgens de huidige richtlijnen, mondneusmaskers niet nodig. Maar ook wanneer dat wel noodzakelijk is, hoeft zorgpersoneel op de gang geen masker te dragen. Bij de patiënt of in het lab je masker op, bij het koffieapparaat je masker af. Alsof het virus zich een paar meter verder anders gedraagt.
Patiënten geven aan zich onveilig te voelen wanneer zij medewerkers zien zonder beschermende middelen. De verhalen van onze leden stromen binnen. Wat zeg je tegen de patiënt die bijkomt van een zware operatie en je vraagt waarom verpleegkundigen rondlopen zonder bescherming? Kun je dan met droge ogen zeggen dat het veilig is? Natuurlijk niet! Het uitblijven van een heldere norm - in principe mondneusmasker (tenzij je als professional anders besluit) - is onbegrijpelijk gezien de uitval van medewerkers. In sommige ziekenhuizen test 40 procent van de collega's positief. Dagelijks sluiten ziekenhuisafdelingen omdat veel medewerkers ziek zijn. Het virus zal helaas nog onder ons blijven, dus moeten we er alles aan doen om medewerkers zo lang mogelijk fit en gezond te houden én patiënten zo min mogelijk te besmetten.
We weten dat verminderen van de angst voor besmetting daarbij belangrijk is. Onbeschermd werken voedt die angst. Zorgmedewerkers moeten altijd over beschermende middelen kunnen beschikken. Zij en hun patiënten, úw patiënten, verdienen maximale bescherming. Aan tekorten kan het niet langer liggen, want volgens het ministerie van VWS liggen de pakhuizen met beschermende middelen vol. Ook als mondmaskers preventief worden gebruikt. Ziekenhuisbestuurders, waar wachten jullie op? Er is geen dag te verliezen in de strijd tegen corona.
Elise Merlijn, FNV Zorg en Welzijn; Stella Salden, NU'91; Anneke Westerlaken, CNV Zorg en Welzijn; Rob Koster, FBZ vakbond voor zorgprofessionals; Gerton Heyne, V&VN en Dianda Veldman, Patiëntenfederatie Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Het is waar wat ze zeggen over kleine meisjes
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMcolumn6
Managen terwijl er niks te managen valt en vergaderen om het vergaderen: eigenlijk is het om te janken
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
19
Een olieboycot? Wat is ons verhaal?
Een olieboycot is goed verdedigbaar, maar niet vanzelfsprekend. Dus verdedig hem dan ook, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.
-
PREMIUMColumn33
Een burgemeester bedreigen is walgelijk, laat VI zich daar eens kwaad om maken
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMcolumn25
Ik kan niet anders dan constateren dat dit drama voorkomen had kunnen worden met tijdig ingrijpen
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs?