Volledig scherm
De actiegroep Schaijk bij Oss mobiliseerde in oktober de inwoners. © Maarten van de Rakt

Aanloop naar mogelijk referendum Landerd start; Schaijk krijgt maar één dagdeel

SCHAIJK - Inwoners van Landerd kunnen op twee plaatsen aangeven of zij een referendum over de herindeling met Uden wensen. Dat kan op gezette tijden in het gemeentehuis in Zeeland en het raadhuis in Schaijk. Voor Schaijk is slechts één dagdeel ingeruimd. 

De Landerdse referendumverordening verplicht heeft het college van B en W mee te werken aan voorstellen door burgers voor een referendum. Dus zei het college dinsdag ja tegen de actiegroep ‘Schaijk bij Oss’. Die heeft 437 handtekeningen nodig om een verzoek aan de gemeenteraad voor een raadgevend referendum te mogen sturen.

De gemeente legt van 22 januari tot 19 februari standaardformulieren klaar in het gemeentehuis. Deze kunnen worden ondertekend op maandag tot en met vrijdag van 9.00  tot 12.00 uur, woensdagmiddag van 13.30 tot  16.00 en dinsdagavond van 16.30 tot 19.30 uur. Inwoners moeten kiesgerechtigd zijn en zich legitimeren. 

Verder is ondertekening mogelijk in het raadhuis in Schaijk op woensdag 12 februari van 14.00 tot 21.00 uur. Daarmee komt Schaijk er vrij bekaaid af. De actiegroep had gehoopt op ruimere tijden. Liefst gedurende vier weken, op telkens drie verschillende tijdstippen.

Op 26 maart beslist de gemeenteraad van Landerd of er überhaupt een referendum komt. Tot nu toe voelt de meerderheid van de raad daar helemaal niets voor. De geraadpleegde onafhankelijke referendumcommissie zegt dat de gemeenteraad op basis van de referendumverordening kan besluiten dat het verzoek ‘niet referendabel’ is, zeg maar overbodig. Dat kan op grond van het eerder genomen besluit van de gemeenteraad om te gaan herindelen, naar aanleiding van het referendum in 2015.

  1. Wagens met te hoge decibellen ontsieren de optocht in Megen

    Wagens met te hoge decibellen ontsieren de optocht in Megen

    MEGEN - Wie op zaterdagmiddag naar Megen rijdt voor de optocht, verwacht leuke loopgroepen . Keiendonk (Megen) heeft in de loop der jaren een naam opgebouwd voor zulke groepen. Die waren er ook wel. De groep onder auspiciën van Jan van de Oever zal zich gelukkig prijzen dat ze vooraan in de optocht hebben gelopen. Achter hen ontspon zich een lawine van geluid dat voor veel bezoekers de noodzaak gaf om hun vingers in de oren te doen.
  2. Carnavalsclubs in Haren laten zich niet van de wijs brengen tijdens optocht

    Carnavals­clubs in Haren laten zich niet van de wijs brengen tijdens optocht

    HAREN - De eerste carnavalsoptocht 2020 vindt ook dit jaar plaats in het dorp Haren, tijdens carnaval beter bekend als Knorrenland of het Knorrepottenrijk. De groepen en individuen hebben al een heleboel wind gehad in de altijd winderige Lange Lietingstraat. Zo staan de vlaggen van de wagen van Nie Te Houwe (NTH) behoorlijk strak. De vrouwelijke leden van deze grote carnavalsclub laten zich niet van de wijs brengen door de felle windvlagen. Ze dansten er lustig op los.