Ben Brands pakt draad weer op: ‘Ik denk, dit is foute boel’
ZEELAND/VUGHT - Het trof hem als donderslag bij helder hemel: blaaskanker. Ben Brands moest de medische molen in. Nu pakt hij zijn werk als wethouder van Landerd weer op. ,,Ik heb er vreselijk veel zin in.”
Maarten van de RaktLaatste update:28-07-20, 11:18Bron:BD
Kwiek en monter en veel kilo’s afgevallen is wethouder Ben Brands (60) alweer een paar keer binnengewipt op het gemeentehuis in Zeeland. Hij staat te popelen weer aan de slag te gaan per 1 augustus. Verlost van de kanker, maar wel opgezadeld met een stoma. Daar windt hij geen doekjes om. Recht voor zijn raap als immer.
‘Ik denk: dit is foute boel’
,,Ik schrok me rot. Het was op een receptie in Het Witte Huis, in oktober. Ik plaste bloed. Ik denk: dit is foute boel. Maar ik had geen pijn. Ik heb nog even doorgewerkt, maar moest het medische circuit in”, steekt Vughtenaar Brands van wal.
Diagnose: blaaskanker. Chemospoelingen, zes weken lang, hielpen helaas maar een beetje. De keuze was al dan niet operatief ingrijpen. Niets doen was geen optie met oog op de levensverwachting van een paar jaar. ,,Het rare is dat is me die hele periode best goed heb gevoeld.”
De blaas, prostaat en lymfeklieren moesten eruit. ,,Dan kun je kiezen voor een vervangende blaas van een stuk darm, maar dat lukt niet altijd. Ik heb bewust gekozen voor een stoma. Want daar kun je goed mee leven. Ik kom uit de gezondheidszorg, ze hoeven mij niet uit te leggen wat een stoma is.”
,,Er heerst een taboe over, maar er lopen tienduizenden mensen rond met een stoma. Ik ben daar heel open over. Zo kan ik een beetje baanbrekend zijn. Het is zoals het is. Eromheen draaien heeft geen zin. Ik had twee angsten, dat het zichtbaar was en dat het ging lekken. Je leert ermee omgaan. Het is te doen. Regelmatig moet je de zak urine leeg laten lopen.”
Na de vijf uur durende operatie volgde de tegenslag. De slangetjes van de nieren naar de stoma bleven niet goed zitten. Een inwendige lekkage zorgde voor ontstoken nieren. ,,Als je daar in je buik iets niet wilt hebben is het urine. Ik kan je vertellen, dan heb je ook echt pijn.”
Door complicaties ging het herstel langer duren dan verwacht. ,,Het idee was in mei beginnen, maar dat lukte niet. Je moet ook niet te vroeg beginnen, maar de tijd nemen. Dan gaat de terugkeer ook een stuk beter.”
Eerst denk je: dat dit mij moet overkomen
Ben Brands , wethouder Landerd
,,Het belangrijkste is dat je weer op de been bent. Ik heb veel gewandeld in de bossen, veel kilometers gemaakt. Mijn conditie is beter dan ooit. Ik kan de wereld weer aan, zit goed in mijn vel. Ik ben ruim twintig kilo kwijtgeraakt. Ik wil nog een kilo of tien afvallen. Ik eet met regelmaat, veel groente. Ik ga terug van drie borden naar één, dat scheelt enorm. Mijn pakken zijn veel te ruim. Die gaan naar een goed doel. Met nieuwe aankopen gaan we Van Tilburg in Nistelrode blij maken.”
Knap nuchter doet Brands zijn relaas. ,,Ik ben niet de enige, dat helpt enorm. Eerst denk je: dat dit mij moet overkomen. Maar dan kom je in het ziekenhuis. Daar heb ik veel ellende gezien van andere mensen. Die het veel erger hebben en niet in augustus weer kunnen gaan werken.”
,,Natuurlijk heb ik emotionele momenten gehad, zeker in het begin. Er komt nogal wat op je af. Die nuchterheid ontstaat gaandeweg. Dat je denkt: oké, dit is wel een probleem, maar dat kun je oplossen.”
,,Ik heb heel veel steun gehad van inwoners hier. Die kaartjes hebben gestuurd. Bergen bloemen heb ik gehad. Dat doet erg goed als je in zak en as thuis zit. Ik ben daar dankbaar voor. Zou fijn zijn als je dat opschrijft.”
Bij sommige discussies denk je: jongens, waar gaat dit over?
Ben Brands
Ziek zijn en werken aan herstel deed Brands flink relativeren. ,,Je hebt een heel ander perspectief. Ik heb de gemeente intensief gevolgd. Bij sommige discussies denk je: jongens, waar gaat dit over? Dat mensen zich druk maken of een tuintje van de gemeente is of van de buren, of een muurtje links of rechts moet staan. Marginale dingetjes. Neem het Oventje waar we tien starterswoningen willen bouwen. Mensen komen in het geweer: het zou hier altijd open blijven. Dat soort dingen moet je toch samen op kunnen lossen.”
Ben Brands (60) is wethouder in Landerd voor de partij Maashorst Vooruit. Daarvoor was hij wethouder in Maasdonk en Vught. Net als in Landerd was hij in Maasdonk betrokken bij gemeentelijke herindeling. In zijn woonplaats Vught begon zijn politieke carrière voor de PvdA-GroenLinks als raadslid in december 1999. In 2010 was hij lijsttrekker. Bijna 25 jaar was Brands werkzaam bij ggz-instelling Reinier van Arkel in verschillende functies. Daarvoor was hij drie jaar ziekenverzorger in verpleeghuis de Hazelaar in Tilburg. Het wethouderschap in Landerd eindigt per 1 januari 2022 door de gemeentelijke fusie. In november 2019 moest Brands zijn werk neerleggen, nadat blaaskanker was vastgesteld. Per 1 augustus gaat hij weer aan de slag op het gemeentehuis in Zeeland.
,,Wat ik het meest gemist heb is het directe contact met mensen. Dat was in de coronatijd ook best ingewikkeld. Ik mis het samen optrekken met Uden, samen zaken oppakken richting herindeling, de nieuwe gemeente goed neerzetten. Ik mis het bezig zijn met krenten in de pap zoals het dorpshuis in Zeeland. Of dat mensen je op straat aanklampen. Dan zit je thuis in de tuin te koekeloeren. Met zo min mogelijk bezoek, want ik behoor natuurlijk driedubbel tot de risicogroep. Toch een rare gewaarwording om zo afstand te moeten houden, zeker omdat ik een aanraak-iemand ben.”
‘Nog één gemeente doen’
Aan het wethouderschap van Landerd komt door de fusie met Uden een eind per 1 januari 2022. ,,Hierna wil ik nog één gemeente doen”, zegt Brands, die eerder wethouder was van Maasdonk en Vught. Hij heeft een verleden in de gezondheidszorg: 25 jaar in de psychiatrie bij Reinier van Arkel. ,,Nog één gemeente voor vier jaar. Dan ben ik 66, een mooie leeftijd om te stoppen en lekker opa te spelen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.