Volledig scherm
stockadr landmeter wegwerkzaamheden bouw arbeid werk woningbouw woning bouwsector bouwvakker © Thinkstock

Bernheze verkoopt grond die het niet meer nodig heeft en blaast starterslening nieuw leven in

HEESCH/HEESWIJK-DINTHER - De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo zal trots  zijn op wethouder Rien Wijdeven. Wat je niet nodig hebt, moet je van de hand doen. Precies wat Bernheze gaat doen met grond waar ze de komende tien jaar geen plannen voor hebben: opruimen ofwel verkopen.

Kopen wat je kunt, was jarenlang  het motto bij veel gemeenten als het ging om aankoop van grond. Allemaal om projectontwikkelaars buiten de deur te houden en te zorgen dat gemeenten zelf grond voor woningbouw konden uitgeven. ,,Dat doen we nog steeds en blijven we ook doen”, zegt Rien Wijdeven. ,,Maar grond die we nu in bezit hebben en waarvan we weten dat we deze niet nodig hebben, gaan we nu verkopen of gebruiken voor andere doeleinden.”

Starters weer helpen

Bernheze heeft het grondbeleid dat in 2013 werd vastgesteld nu opnieuw tegen het licht gehouden. ,,We moeten mee bewegen op de golven van de woningmarkt", zegt Wijdeven. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat de aloude starterslening weer terug komt. De starterslening werd in 2004 in het leven geroepen als middel om een koopwoning voor inwoners met een kleine beurs bereikbaar te maken.​ 

Quote

Nu is het weer de tijd dat starters moeilijk een koopwoning kunnen financie­ren

Wethouder Wijdeven

Rijk en provincie draaiden de geldkraan voor startersleningen in 2015 echter dicht. ,,Maar nu is het weer de tijd dat starters moeilijk een koopwoning kunnen financieren. Omdat we dat willen stimuleren zoeken we  naar mogelijkheden. Zo willen we in Heeswijk-Dinther een proef gaan doen met Kolat-woningen (Kooplater). Dan wordt een woning eerst een tijd gehuurd en later pas gekocht”, aldus Wijdeven. 

Voorkomen dat beleggers meerdere woningen opkopen

Andere maatregelen die Bernheze wil invoeren om de mensen aan een woning te helpen zijn de zelfbewoningsplicht en het anti-speculatiebeding opnemen in verkoopvoorwaarden. Dat moet voorkomen, zegt wethouder Wijdeven dat beleggers meerdere woningen opkopen en verhuren of verkopen. Ook willen ze bouwers van sociale huurwoningen verplichten om de woningen minimaal 15 jaar aan te bieden als huurwoning.