Dreiging is weg, dus moet stroomdraad rond huis Van der Horst ook verdwijnen

OSS - Een hekwerk met stroomdraad aan de bovenkant bij het huis van de Osse ondernemer en voormalig DESO-geldschieter Berry van der Horst moet weg, als het aan de gemeente Oss ligt. En dat geldt ook voor zijn siertuin, een schuur, prieel en enkele bruggetjes. 

Volledig scherm
© Thinkstock

Dat bleek deze week bij de Raad van State, de hoogste rechtsprekende instantie van het land. Zelf was Van der Horst niet aanwezig in Den Haag, fiscaal jurist Peter Engelvaart deed het woord. De gemeente Oss verscheen wel. Een woordvoerster zei dat van dreiging geen sprake meer is. En daarom kan dat stroomdraad ook weg, luidde de redenatie. 

In 2018 was er wél dreiging. Tijdens de behandeling van de zaak werd niet expliciet gesproken over uit welke hoek destijds de dreigementen kwamen. Het was kort na een incidentrijke periode eind 2017 waarin Van der Horst en de Osse amateurvoetbalclub DESO/Van der Horst op gespannen voet met elkaar kwamen te staan, nadat de geldschieter en naamgever van de club was aangevallen in de kantine. Daarop wilde hij de stekker uit de club trekken. Het jaar 2018 stond vervolgens in het teken van een rechtszaak waarin Van der Horst 225.000 euro claimde van de club. In 2019 oordeelde de rechter dat de ondernemer naar zijn geld kon fluiten.