Gegrepen door Vrijstaat Ravenstein:’Dit is echt. We willen mensen nieuwsgierig maken’

RAVENSTEIN - Hij is de drijvende kracht achter de Vrijstaat Land van Ravenstein. Fel tegenstander van de pastoor die de Ravensteinse kerk ‘verkwanselt’. Oprichter van het Wereld Natuur Bestrijdingsfonds. En Theo van Duren is nog lang niet klaar. 

Volledig scherm
Theo van Duren in zijn woonplaats Ravenstein. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Er was eens een land, niet groter dan de huidige gemeente Oss, met een piepklein vestingstadje als hoofdstad. Terwijl in de buurlanden volop werd gevochten tussen protestanten en katholieken, heerste hier een weldadige rust.
De Duitse keurvorst die zich eigenaar mocht noemen van het gebied liet zich nimmer zien deze uithoek van zijn rijk. En dus dopten de inwoners van het Land van Ravenstein eeuwenlang hun eigen boontjes. Ook nadat het gebied een toevluchtsoord werd voor katholieke ballingen, die er kloosters stichtten en kapellen bouwden. Op deze manier veranderde het aanzicht van de vrijstaat tot op de dag van vandaag. 

  1. Gesteggel over rotonde óf stoplichten aan de Graafsebaan Heesch bij Raad van State
    PREMIUM

    Gesteggel over rotonde óf stoplich­ten aan de Graafse­baan Heesch bij Raad van State

    DEN HAAG/HEESCH – Een gewone kruising met verkeerslichten is goedkoper en net zo veilig, zo niet veiliger dan de geplande rotonde op de Graafsebaan in Heesch. Dat beweerde een verkeersdeskundige die is ingeschakeld door de Bomenstichting vrijdag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State. Een gemeentewoordvoerder betoogde echter dat juist een rotonde veiliger is en veel beter voldoet aan de doelstellingen ter plekke, ook al moeten daarvoor twee monumentale eiken verdwijnen.