‘Koning van Brabantse onderwereld’ en zoon opgepakt, wapens en drugs gevonden bij woonwagenkamp

400 agenten ingezetDe doorgewinterde crimineel Martien R. en zijn zoon zijn vanochtend door de politie opgepakt bij een politieactie in het Brabantse Oss. Dat bevestigt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers. In totaal zijn er drie mensen aangehouden. Zij worden verdacht van drugshandel op grote schaal, ernstig geweld, intimidatie, lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Martien R. staat bekend als de ongekroonde koning van de Brabantse onderwereld.  De politie trof automatische vuurwapens, drugs, geld en mogelijke explosieven aan. 

R. werd rond 10.30 uur door een arrestatieteam klemgereden in zijn auto bij het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. Bij het kamp werden vervolgens nog twee mannen van 55 en 26 jaar oud uit Oss aangehouden door een ander arrestatieteam.

Volledig scherm
De politie hield woensdag een actie aan de Hoogheuvelstraat © Gabor Heeres Foto Mallo

‘Ik heb hem zien sterven’

Bij dat kamp werd in juni 2018 Ossenaar Peter Netten doodgeschoten. R. was in de buurt toen Netten werd vermoord, bevestigde hij tegen deze nieuwssite. Hij ontkende echter iets met de moord te maken te hebben. 

,,Ik heb die jongen nog gereanimeerd, ik heb hem zien sterven. Toen de politie kwam, werd ik meteen gefouilleerd, als enige. Tegen familieleden van Peter is verteld dat ik met de moord te maken zou hebben, daar ben ik boos over geworden. Met mijn advocaat heb ik daar mijn beklag over gedaan, want dat slaat nergens op”, zei hij eerder.

Advocaat

Advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigt dat Martien R. is opgepakt, maar weet nog niet waarom hij is aangehouden. ,,Ik zie hem vanmiddag op het politiebureau, dan hoor ik meer.” Volgens de politie is uit een omvangrijk en langdurig opsporingsonderzoek naar de criminele familie naar voren gekomen dat drie kopstukken van deze familie zich op grote schaal bezighouden met drugshandel, waarbij ernstig geweld en intimidatie niet worden geschuwd. Het drietal wordt ook verdacht van het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Ze zitten in alle beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaten.

Vorige week donderdag werd de 26-jarige zoon Antoon R. opgepakt. Justitie vermoedt dat hij het ‘brein’ achter een brandstichting aan de Aengelbertlaan in Oss is. Zoon Antoon werd een dag later weer vrijgelaten, maar is nog wel verdacht. De brandstichting in de woning aan de Aengelbertlaan zou te maken hebben met de dodelijke schietpartij bij het woonwagenkampje aan de Hoogheuvelstraat, waarbij vorig jaar Peter Netten om het leven kwam. Voor de schietpartij werd in eerste instantie Ossenaar Kaan D. opgepakt, maar justitie liet hem in december 2018 weer gaan omdat er aanwijzingen waren dat de man zich had laten betalen voor een valse bekentenis.

Afgezet

Het kamp en de directe omgeving zijn volledig afgesloten voor onderzoek en uitgebreide doorzoekingen. De onderzoeksleiding van de politie: ,,Wij denken dat op dit kamp de criminele activiteiten van de familie werden beraamd. Samen met specialisten van Defensie en de Belastingdienst zoeken wij op het terrein onder meer naar geld, drugs een vuurwapens.” Het onderzoek op het kamp gaat vermoedelijk enkele dagen duren. Voor de bewoners is daarom gezorgd voor vervangende woonruimte. Ook op andere plekken in Oss en omgeving wordt gezocht. Er zijn meer dan honderd agenten ingezet voor de operatie, die de naam Alfa heeft gekregen. Daaraan werken in totaal 400 mensen mee.

Snelwegmoord

Justitie en politie zien Martien R. als de ongekroonde koning van de Brabantse onderwereld. Niet zonder reden, want op zijn strafblad staan serieuze misdrijven: drugs, wapens, geweld. In 2010 veroordeelde de rechtbank hem tot 23 jaar voor de geruchtmakende ‘snelwegmoord’ op Hans van Geenen. R. ontsnapte: het gerechtshof sprak hem in 2012 in hoger beroep vrij. Snel daarna kreeg R. te horen dat zijn naam op een ‘dodenlijst’ staat. ,,Er is 25.000 euro geboden om mij uit mijn schoenen te schieten”, zei hij eerder tegen deze nieuwssite.