Volledig scherm
PREMIUM
Het storten van stenen moet de ondergrond van de Lithse sluis verstevigen. © -

Laatste loodjes voor opknapbeurt sluis Lith, schippers hoeven straks niet meer om te varen

LITH - Eindelijk is het uit de hand gelopen groot onderhoud aan de Prinses Máximasluis in Lith bezig aan de laatste loodjes. Het goede nieuws voor schippers die maandenlang om moesten varen: streefdatum 29 januari wordt nu wél gehaald.

Rond kerst werden ook de deuren aan de westzijde weer in de scharnieren gehangen. Daarna volgde een fase van testen. ,,Het gaat aan het eind om het fijn afstellen van de deuren. Doel is de deuren zo lekvrij mogelijk te laten sluiten. Helemaal lukt bijna niet, vanwege de druk van een waanzinnige bak water. De hydrauliek die de deuren beweegt, moet ook worden afgesteld”, meldt woordvoerder Renske Hamming van Rijkswaterstaat. 

  1. Oijense optocht maakt reputatie waar

    Oijense optocht maakt reputatie waar

    OIJEN - De Oijense carnavalsoptocht kende twee noviteiten: zowel de route als het tijdstip was aangepast. Bestuursvoorzitter Erik van der Schie over het waarom van deze aanpassingen: ,,Vorig jaar moesten we door de weersomstandigheden noodgedwongen de optocht naar de middag verzetten, maar zowel de deelnemers als organisatie is die maatregel prima bevallen. Vanwege het stormachtige weer hebben we in 2019 een stuk dijk uit het traject gehaald. Dat is nu gehandhaafd om het publiek meer te centreren.”