Volledig scherm
Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans tijdens een persconferentie op het gemeentehuis van Oss over het dodelijke ongeval bij de spoorwegovergang Oss-West. © ANP

Leerkrachten hebben 'onmenselijke taak' verricht, zegt Osse burgemeester dankbaar

OSS - In een persoonlijke blog heeft burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss haar dankbaarheid uitgesproken naar de leerkrachten van basisschool De Korenaer. Volgens haar hebben de juffen en meesters 'een bijna onmenselijke taak verricht'. ,,Ze moesten door, ze moesten ouders te woord staan en konden niet rouwen om de kinderen in hun klas.”

Een dag na het tragische spoordrama is Buijs-Glaudemans nog altijd diep onder de indruk. ,,De wereld staat stil en iedereen heeft er beelden bij: de ouders die horen dat er een ongeluk is gebeurd en zich angstig afvragen of het hun kind betreft. Als dat niet zo is, zijn zij opgelucht. Maar de vraag blijft, wie is het dan wel?”, schrijft ze op de website van de gemeente Oss.

'Onverteerbare gebeurtenis'

Het aantal slachtoffers van het drama is volgens de burgemeester niet op twee handen te tellen. ,,De ouders en grootouders die ruw worden geconfronteerd dat hun kind is overleden. De ouders die bijna geen tijd hebben om zich te realiseren dat hun twee kinderen zijn overleden, omdat ze naar het ziekenhuis moeten voor de derde dochter. De partner, ouders, de collega van de leidster. De machinist, de conducteur, de ooggetuigen. Allemaal slachtoffers van deze onverteerbare gebeurtenis.”

Het doet de burgemeester goed dat er zo massaal wordt meegeleefd met de slachtoffers van het drama. ,,Hartverwarmend hoe collega’s van andere scholen, de ouderraad, en van een andere kinderopvang hun hulp aanboden om te ondersteunen", schrijft ze. 

,,Iedereen in Oss voelt zich geraakt. Vanuit heel Nederland krijgen we tekens van medeleven. Er is een enorme behoefte om elkaar te ontmoeten, bij elkaar te zijn. Zoek elkaar op, praat erover en steun elkaar!”