Volledig scherm
Lithoijense kinderen leggen een mini-bosje aan. © Rene Nelissen

Lithoijens plein is 'n mini-bosje rijker: ‘Hoe bijzonder is dat?’

LITHOIJEN - Feest op het schoolplein van basisschool Sint Jozef, donderdagmiddag. Compleet met ranja en snoepgroente. Want de school is een hip tiny forest rijker. Dat gaat voortaan door het leven als 't Bosje. Drie kinderen mochten de naam onthullen.

De hele dag waren de ruim honderd kinderen in touw om het bosje aan te planten. Zevenhonderd bomen en struiken in 39 soorten gingen de grond in. Zoals eiken, beuken, lijsterbes en hulst. Een 'buitenlokaal‘’  maakt deel uit van 't Bosje. 

,,Jullie hebben een nieuw bos aangelegd, en ook nog op jullie eigen schoolplein, hoe bijzonder is dat? Zo'n bos is belangrijk voor de natuur en  voor de mens”, sprak Ido de Haan senior projectleider van IVN tot de verzamelde kinderen. 

Volledig scherm
Een bord geeft tekst en uitleg over 't Bosje. © Maarten van de Rakt

Wat is een tiny forest ook alweer? Een dichtgegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Een minibos zorgt voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval, zo is de gedachte. De komende vier jaar wil IVN honderd bosjes realiseren in Nederland. De eerste in de gemeente Oss is te vinden in het Elzenhoekpark.

't Bosje in Lithoijen maakt deel uit van plannen het saaie, stenen schoolplein groener en leuker te maken. ,,We willen hier een gezellig dorpshart van maken, waar iedereen elkaar kan ontmoeten, jong en oud. Het wordt een semi-openbaar plein”, lichtten Marlou Jansen en Anneke Ceelen eerder toe . Ze hopen in de loop van 2020 klaar te zijn met het project.  

Volledig scherm
Drie kinderen onthullen de naam: 't Bosje. © Maarten van de Rakt
  1. NEC steunt HVCH: 'We hebben grootste talenten opgehaald, nu willen we iets komen brengen’
    PREMIUM

    NEC steunt HVCH: 'We hebben grootste talenten opgehaald, nu willen we iets komen brengen’

    HEESCH - Nee, HVCH verwacht niet dat elk jeugdteam binnen een paar jaar twee klassen hoger speelt. Toch moet de samenwerking met NEC de vereniging uit Heesch vooruit helpen. Onlangs tekende HVCH en de profclub uit Nijmegen een overeenkomst die ze voor minimaal drie jaar aan elkaar verbindt. ,,We willen onze jeugd beter opleiden. Daar is structuur voor nodig", zegt Joris Priem, bestuurslid voetbalzaken van HVCH.