Mogelijk explosief afgevoerd tijdens politieactie bij ‘koning van Brabantse onderwereld’

VIDEO & UpdateDe politie heeft vanochtend een inval gedaan in een woonwagenkamp in het Noord-Brabantse Lith. Het gaat om een volgend onderzoek in operatie Alfa, naar de ‘koning van Brabantse onderwereld’  Martien R. en zijn criminele familie. Tijdens de zoekactie zijn mogelijk explosieven gevonden, maar de politie wil geen verdere toelichting geven.

Volgens protocol kwamen de brandweer en een ambulance naar het kamp nadat er vermoedelijk explosieven waren aangetroffen. Volgens sommige berichten ging het om een groot explosief en zou er explosiegevaar zijn. Daar wil een woordvoerder van de politie niet over speculeren. Agenten konden verder met hun speurwerk en rond 13.30 uur maakte de politie bekend dat de mogelijke explosieven waren afgevoerd. Om wat voor explosieven het ging is niet bekendgemaakt.

Actie

De politie voert de operatie uit in samenwerking met specialisten van Defensie en de Belastingdienst. Het terrein wordt door meer dan honderd agenten uitgekamd. Alle bewoners zullen van het kamp af moeten en worden elders ondergebracht. De politie verwacht enkele dagen bezig te zijn.

De inval begon om 05.30 uur. Het kamp aan de Maasstraat in Lith is volledig afgesloten voor uitgebreid onderzoek. Ook op andere locaties vinden doorzoekingen plaats. Het gaat om een woning in Oss en een chalet op een vakantiepark in Friesland. Bij Operatie Alfa, die een actie is tegen zogenoemde ondermijnende criminaliteit, zijn honderden medewerkers ‘zichtbaar en onzichtbaar’ betrokken, aldus de politie.

Verborgen ruimte

In Oss werden vorige week vierhonderd mensen van politie en justitie ingezet. Daarbij werden de doorgewinterde crimineel Martien R. (48) , zijn zoon Anton (26) en oudere broer Toon (55) opgepakt bij een politieactie. Ze worden verdacht van drugshandel op grote schaal, ernstig geweld, intimidatie, lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Tijdens het drie dagen durende onderzoek op het kamp werden in een verborgen ruimte automatische wapens, munitie en drugs gevonden. Ook in Berghem, Macharen en Oijen vonden vorige week doorzoekingen plaats. Daarbij werden onder meer harddrugs en chemicaliën voor de productie van synthetische drugs gevonden. Ook in Lith wordt volgens de politie naar deze zaken gezocht. 

Op het kamp in Lith woont familie van Martien R.. Onder hen zijn neef Martin, die veroordeeld is tot vier jaar cel voor een gewelddadige clash met de politie in Lith. Daarbij was ook Koos R. betrokken, die inmiddels in Spanje woont, maar nog regelmatig op het kamp kwam. Tegenwoordig blijft hij er weg. Hij moet nog een celstraf van vier jaar uitzitten voor de genoemde confrontatie met de politie. Waar hij precies in Spanje zit, weet justitie niet. En ook neef Toon woonde in Lith, die – net als Martien R. – eerst tot twintig jaar werd veroordeeld voor de moord op Hans van Geenen, maar later werd vrijgesproken. 

Volledig scherm
Beeld van de politie-actie vorige week bij het woonwagenkamp in Oss. © ANP

Snelwegmoord

Justitie en politie zien Martien R. als de ongekroonde koning van de Brabantse onderwereld. Niet zonder reden, want op zijn strafblad staan serieuze misdrijven met drugs, wapens en geweld. In 2010 veroordeelde de rechtbank hem tot 23 jaar voor de geruchtmakende ‘snelwegmoord’ op Hans van Geenen. R. ontsnapte: het gerechtshof sprak hem in 2012 in hoger beroep vrij. Snel daarna kreeg R. te horen dat zijn naam op een ‘dodenlijst’ staat. ,,Er is 25.000 euro geboden om mij uit mijn schoenen te schieten’’, zei hij eerder tegen deze nieuwssite.

In 2017 viel de politie al eens met tientallen agenten binnen op het kamp. Ze zochten toen naar bewijs voor het beramen van een moordaanslag op de Osse crimineel Albert K. Er werden toen geen wapens gevonden. Wel werden er wat voertuigen in beslag genomen.

In 2013 was er ook veel politie op het kamp. Toen naar aanleiding van een schietpartij, waarbij er tientallen kogels werden afgevuurd op een woonwagen.

Het voortbestaan van het kamp aan de Lithse Ham wordt bedreigd. De Osse wethouder Van Orsouw zei vorige week nog dat het kamp op termijn zou moeten worden gesloten, omdat het te ver van de bewoonde wereld af ligt.