Volledig scherm
Aanleg glasvezel aan de Rietkampstraat te Herpen. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft

Nieuwe kans voor glasvezel

OSS - Oss maakt toch nog kans op de aanleg van een glasvezelnetwerk. Het bedrijf E-Fiber sloot de inschrijfperiode af zonder het benodigde aantal aanmeldingen van dertig procent. Nu wordt de inschrijfperiode verlengd tot 1 februari 2020. 

Het bedrijf en de providers van tv, internet en telefonie hopen de Ossenaren, niet alleen uit de stad Oss maar uit de hele gemeente, over te halen door de eerste zes maanden van het jaarabonnement geen abonnementskosten voor internet, tv en eventueel telefonie te rekenen. De aansluiting op het glasvezelnetwerk wás al gratis. De mensen die zich de afgelopen maanden wél inschreven krijgen overigens ook die korting.  E-Fiber wil dat minimaal dertig procent van de huishoudens en bedrijven zich aanmeldt, vanwege de investering die het vraagt het netwerk aan te leggen. Om glasvezel aan te leggen moet de straat worden opengebroken, en krijgen de huizen een klein gaatje in de gevel voor de kabel. Het bedrijf investeert 40 tot 45 miljoen om het glasvezel-netwerk aan te leggen. 

“We verwachten dat de inwoners van de gemeente Oss deze kans niet laten lopen om een toekomstvast netwerk voor de gehele gemeente te krijgen. Glasvezel is essentieel voor de samenleving en biedt betere sociaal-economische perspectieven en mogelijkheden. Als zich de komende twee maanden nog genoeg nieuwe geïnteresseerden melden, zullen we in het tweede kwartaal van 2020 kunnen beginnen met de aanleg”, aldus E-Fiber-directeur Eric Vos. 

Via glasvezelkabels is het internet sneller dan via de traditionele kabel. De providers die via de oude kabel internet, telefonie en tv bieden, doen dat óók via glasvezel.  Als dertig procent van de Ossenaren zich aanmeldt krijgen álle huizen glasvezel, behalve de mensen die niet willen. Hoeveel aanmeldingen er waren wil E-Fiber niet zeggen.  Wel zegt het bedrijf dat als op 1 februari de dertig procent niet gehaald is, er definitief geen glasvezelnetwerk komt in de gemeente Oss. 

  1. Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhuislaan
    PREMIUM
    Column

    Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhui­slaan

    Er kwam ronkende taal van de Raadhuislaan deze week. Landerd en Uden waren oncollegiaal. Oss ging níet opdraaien voor de windmolennoodzaak voor de hele regio. Wég met de gemeente Maashorst, en híer met Schaijk. En wég met die negen reuzen van 240 meter op Strijbeemden, we zetten een paar kleintjes neer in de polder, ver weg van alles en iedereen. De regio, van de regionale energie strategie, zoekt het maar lekker uit. Osse wind voor de Ossenaren. En ohja, dat fietspad naar Lith gaat er ook gewoon komen. Fantastisch!