Volledig scherm
Hans en Caroline van der Lee hebben depostBode weer overgenomen. Met hun dochter staan ze tussen de medewerkers. © Ronald Goudberg

Oprichters Van der Lee kopen kwakkelend depostBode terug

OSS - De oprichters en oud-eigenaren van depostBode in Oss nemen het bedrijf met 250 medewerkers weer over. Eind 2017 deden Hans en Caroline van der Lee hun bedrijf van de hand. Vanaf heden hebben zij weer de dagelijkse leiding in handen.

Hans en Caroline van der Lee staan vanaf heden weer aan het roer van depostBode, het bedrijf waar zo’n 250 mensen met een arbeidshandicap werkzaam zijn. In overleg met de aandeelhouders nemen zij de leiding en een deel van de aandelen over. Voor welk bedrag wordt niet bekend gemaakt.

Negatieve spiraal

Diverse betrokkenen bij het bedrijf verklaren anoniem dat het bedrijf onder leiding van de vorige eigenaar Albert Frankenhuis in een negatieve spiraal terecht was gekomen en dat de door hem aangekondigde vernieuwingen onvoldoende van de grond kwamen. 

Frankenhuis die vanaf 1 december 2017 de leiding had, stelt dat hij nu om ‘persoonlijke - en medische omstandigheden’ zijn taken als directeur en mede-eigenaar neer moet leggen. Desgevraagd stelt Hans van der Lee daar niks over te willen zeggen.

Quote

We gaan nu op zoek naar bedrijven en/of partijen met wie we vernieu­wings­slag wel kunnen realiseren

Hans van der Lee, eigenaar dePostbode

Frankenhuis had aanvankelijk diverse plannen om het bedrijf – met hulp van diverse financiers – te moderniseren. Van der Lee - in 2016 nog Ondernemer van het jaar in Oss - en zijn vrouw verkochten hun in 2006 gestarte bedrijf eind 2017 juist omdat zij naar hun oordeel die ‘vernieuwingsslag’ niet konden maken. Van der Lee ziet daar nu wel mogelijkheden toe: ,,We gaan nu op zoek naar bedrijven en/of partijen met wie we dat wel kunnen realiseren.”
De Nederlandse postmarkt kampt met stevige krimp. Afgelopen jaar is er naar schatting zo’n tien procent minder brievenpost aangeleverd. Ook depostBode ziet zich geconfronteerd met een krimpende postmarkt. Van der Lee ziet nu echter kansen in het bezorgen van pakketten, uitvoeren van drukkerij-werkzaamheden, overname van bedrijfspostkamers en het verzorgen van online marketing. Ook verwacht Van der Lee voldoende nieuwe (grote) klanten te kunnen vinden.

Afstand tot arbeidsmarkt

DepostBode is actief in de regio’s Oss, Uden, Veghel, Den Bosch, Schijndel, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught en Best. Jaarlijks verzorgen de 250 medewerkers ruim 7,5 miljoen poststukken en pakketten in die plaatsen. Verreweg het grootste deel van de medewerkers heeft door ­lichamelijke en/of geestelijke klachten een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

Het bedrijf heeft zo’n 1500 klanten, waar het Jeroen Bosch Ziekenhuis, gemeenten, woningbouw- en zorgcorporaties en bedrijven als CSU en Wiltec de grootste zijn.